Biznis vesti

"Hladan tuš" za trgovce kriptovalutom "Squid" – tvorci nestali bez traga, odneli sav novac

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

01/11/2021

-

21:38

"Hladan tuš" za trgovce kriptovalutom "Squid" – tvorci nestali bez traga, odneli sav novac
"Hladan tuš" za trgovce kriptovalutom "Squid" – tvorci nestali bez traga, odneli sav novac - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih nedelju dana, kriptovaluta "Squid" inspirisana serijom "Squid Game", doživela je vrtoglav rast vrednosti. Pre nedelju dana vredela je samo jedan cent, a jutros oko 2.800 dolara. Sve one koji su uložili novac u nju, međutim, sačekao je hladan tuš - takođe jutros, njihovo bogatstvo se srušilo kao kula od karata, a tvorci novčića nestali su bez traga, kao i video-igra i svi njihovi nalozi na društvenim mrežama.

Popularna serija "Squid game" preselila se i u virtuelno okruženje - napravljena je onlajn verzija, odnosno video-igra gde je cilj preživeti sve iste izazove, a da bi neko učestvovao, morao je da uloži upravo "Squid" kriptovalutu.  

Sve je izgledalo previše dobro da bi bilo istinito. Rast vrednosti "Squid" kriptovalute merio se iz sata u sat stotinama hiljada procenata. Ova kriptovaluta se pojavila 26. oktobra, kada je vredela 0,01 cent. Pet dana kasnije, odnosno juče, vrednost joj je porasla na oko 34 dolara. 

Bilo je predviđeno da video-igra počne danas. Za pobednika je trebalo da bude obezbeđena nagrada u vrednosti od 90 odsto novca koji su igrači uložili u kupovinu "Squid" kriptovalute, dok je 10 odsto trebalo da ode u ruke tvoraca ove video-igre, kako je stajalo u opisu.

Da se nešto čudno dešava sa ovom kriptovalutom, moglo je da se nasluti već tri dana nakon što je puštena na tržište, jer je popularni sajt CoinMarketCap objavio upozorenje, naglasivši da mnogi nisu uspeli da prodaju svoje novčiće (koji su, navodno, mogli da se zamene i za druge kriptovalute). Takođe, neki su sugerisali i da postoje gramatičke i pravopisne greške u "manifestu" tvoraca video-igre i kriptovalute.

Potpuni krah

Potpuni kraj koji verovatno niko nije očekivao, međutim, desio se jutros. Oko 10:35, vrednost "Squid" novčića dostigla je neverovatnu visinu od 2.856 dolara. Samo pet minuta kasnije, za jedan novčić mogli ste da kupite 0.0008 dolara - ovo predstavlja pad vrednosti od 99.9999 odsto u samo pet minuta, što je nezabeleženo do sada.

Pad vrednosti novčića došao je nakon što je Tviter označio nalog video-igre kao "sumnjiv", i privremeno ga zabranio. Ne samo to, već više ne postoji ni internet-stranica ove igre.

Ovo predstavlja klasično "povlačenje tepiha pod nogama", gde tvorci nekog projekta odjednom nestanu, napuste ono što su radili i, nažalost, sa sobom odnesu sav novac investitora.

Čitava situacija sa Squid novčićima samo je jedan u nizu slučajeva gde kriptovalute inspirane popularnom kulturom postaju popularne - ovo je, međutim, dokaz da je to tržište i dalje nedovoljno provereno, i da su razne prevare moguće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis