Aktuelno iz kulture

Tim za obrazovanje na jugu Engleske upozorava da deca kopiraju nasilan sadržaj iz serije "Squid Game"

Komentari

Autor: Gardijan

19/10/2021

-

22:38

Tim za obrazovanje na jugu Engleske upozorava da deca kopiraju nasilan sadržaj iz serije "Squid Game"
Squid Game - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Tim za zaštitu i obrazovanje na jugu Engleske u Bedfordu savetovalo je roditelje da svojoj deci ne dozvole da gledaju južnokorejska seriju "Squid Game" sa Netfliksove plaforme nakon izveštaja da deca od šest godina kopiraju nasilan sadržaj ove serije.

Kako navode, veliki problem je taj što deca oponašaju igre iz serije, a umesto ubistva, koje je kazna u seriji, u realnom životu deca korsite fizičko nasilje, piše Gardijan.

Takođe, kako se navodi u izveštaju, sadržaj iz serije se proširio i na društvene mreže, pre svega na Tik Tok gde se slične igre postavljaju u vidu izazova. 

Prinskrin/Youtube/Netlix

 

Tim za zaštitu i obrazovanje zbog toga je poručio roditeljima i starateljima da "budu oprezni ukoliko deca u svojim domovima gledaju seriju" ili su previše aktivna na društvenim mrežama.

Inače, radnja serije "Squid Game" predsatvlja igranje tradicionalnih dečjih korejske igara, gde se likovi u seriji takmiče za nagradu od oko 38 miliona dolara. Međutim, eliminacija ne znači samo odlazak kući, već smrt.

Iako se serija ne preporučuje gledaocima mlađim od 15 godina, ona je upravo izazvala probleme među decom i tinejdžerima.

Iz Tima za zaštitu i obrazovanje navode da čak i deca koja ne gledaju seriju mogu da se upoznaju sa njenim sadržajem preko izazova na Tik Toku, gde korisnici ove društvene mreže objavljuju svoje verzije igara koje su slične onima iz serije.

Neki izveštaju kažu da su deca koristila fizčko nasilje na igralištu kako bi "kaznili" gubitnike i to je za njih predstavljalo zamenu za gubitak života u igrici. Gardijan navodi da su posebno popularni "crveno i zeleno svetlo" u kojima igrači pokušavaju da stignu do cilja dok su im okrenuta leđa. Takmičari moraju da se zamrznu ukoliko se lutka "Squid Game" okrene.

Da su pravila iz serije uzela maha širom sveta, dokaz je i saopštenje jedne škole u Belgiji gde se navodi da je upravo fizičko nasilje među decom poraslo zbog "kažnjavanja tokom igranja igara u dvorištu".

Zbog toga su, kako navode, morali odmah da kontaktiraju roditelje kako bi proverili da li učenici imaju pristup ovoj seriji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura