Aktuelno iz kulture

"Squid Game" i zvanično najpopularnija serija na Netfliksu

Komentari

Autor: Guardian

13/10/2021

-

09:42

"Squid Game" i zvanično najpopularnija serija na Netfliksu
Squid Game - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Južnokorejska serija "Squid Game" i zvanično je postala najpopularnija u istoriji Netfliksa, nakon što je za samo četiri nedelje od objavljivanja, privukla 111 miliona gledalaca na tom striming servisu.

Serija se sada nalazi na vrhu gledanosti u više od 80 zemalja širom sveta i svrgla je sa trona "Bridgerton", koji je od objavljivanja gledalo 82 miliona jedinstvenih korisnika. 

Uspeh "Squid Game" ističe sve veći uticaj Južne Koreje na svetsku pop kulturu, nakon oskarom nagrađenog filma "Parazit" i globalne popularnosti muzičkog sastava BTS, piše Gardijan.

Ni treća po redu trenutno najpopularnija serija na Netfliksu nije sa engleskog govornog područja. Reč je o seriji "Lupin" na francuskom jeziku, čiji je glavni glumac Omar Si nedavno potpisao i ugovor sa tim striming servisom za buduće projekte u narednih nekoliko godina.

U februaru je najpopularnija striming platforma objavila planove da će ove godine potrošiti pola milijarde dolara na serije i filmove koji se snimaju u Južnoj Koreji. 

O čemu se radi u "Squid Game"?

"Squid Game" govori o takmičarima opasne igre u jednom rijaliti programu, u kojoj gubitnik biva ubijen, a pobednik nagrađen višemilionskom novčanom nagradom.

Serija ima devet epizoda i od popularnih filmova "Igre gladi" razlikuje se po tome što predstavlja Južnu Koreju u današnjem vremenu, bez prizvuka bliske distopijske budućnosti. Reč je o kritici prisutnih i vrlo realnih klasnih razlika u korejskom društvu, kojima se bavio i film "Parazit". 

Junake ove serije predvodi Song Gi-Hun, zavisnik od kocke dobrog srca i njegov prijatelj iz detinjstva Čo Sang-vu, osramoćeni bankar koji beži od policije. Tu je i žena džeparoš Kang Sae-Beok izbeglica iz Severne Koreje, koja pokušava da i ostale članove svoje porodice dovede u Južnu Koreju.

Unutar tog nemilosrdnog sveta, scenarista i reditelj Hunan Don-huk postavlja tešku dilemu: da li biste izdali prijatelja da biste izbegli smrt, a zatim nudi moguće odgovore.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura