Aktuelno iz kulture

"Squid Game" godinama niko nije hteo da snima, sad se svi pitaju hoće li biti nastavka "turnira smrti"

Komentari

Autor: Variety, Euronews Srbija

09/10/2021

-

22:22

"Squid Game" godinama niko nije hteo da snima, sad se svi pitaju hoće li biti nastavka "turnira smrti"
Squid Game - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Svet ne prestaje da priča o kontroverznoj južnokorejskoj seriji "Squid Game" (u doslovnom prevodu Igra lignji) koja se prikazuje na Netfliksu. O uspehu serije govori i podatak da je ona istovremeno postala hit u čak 90 zemalja i ujedno je prvi televizijski proizvod koji dolazi iz Južne Koreje a koji je pokorio i Ameriku i Veliku Britaniju.

"Ako vaš stomak može da podnese prvu epizodu, ono što vas čeka je fantastično napisan horor-triler", piše kritičar britanskog lista Guardian. 

Sam koncept serije je prilično uznemirujući - učesnici misteriozne i dobro plaćene igre su zapravo učesnici turnira smrti. Aktere igre predvodi Song Gi-hun, zavisnik od kocke, ali čovek dobrog srca, i njegov prijatlej iz detinjstva, osramoćeni bankar koji beži od policije Čo Sang-Vu.

Prinskrin/Youtube/Netflix

 

Iako reditelj i scenarista Huang Dong-hjak na prvi pogled nije kazao nešto novo o siromaštvu i borbi za opstanak, njegova priča gleda se u dahu i neverici, a dilema: "Da li biste izdali prijatelja kako biste izbegli smrt" proganja satima i danima gledaoce.

Prinskrin/Youtube/Netflix

 

Na ideju za "Squid Game" došao je još 2008, kada se i sam suočavao sa finansijskim problemima. Ali je prvobitan plan bio da napravi film. Čitavu godinu, Dong-hjak je proveo u pisanju scenarija, da bi ga onda doslovno svi odbili. Netflix konačno 2019. daje zeleno svetlo da se radi serija.

Nakon pola boce sođua, "inspiracija tekla"

"Kada sam počeo da pišem ovu priču bio sam i sam u finansijskim problemima, provodeći mnogo vremena u čitanju stripova, kao što su `Battle Royale` i `Liar Game`. Pitao sam se kako bih se osećao da i sam učestvujem u takvim igrama i shvatio sam da su to vrlo kompleksne stvari za mene. Tako da sam se u svom radu fokusirao na dečje igre, a japanski stripovi i animacija me inače godinama inspirišu", kazao je za Variety reditelj i scenarista, inače u svetskoj kinematografiji odranije poznat po ostvarenjima "Silenced" iz 2011. o seksualnom zlostavljanju, i istorijskoj akciji "The Fortress" iz 2017.

Dong-hjak je otkrio i to da je šest meseci pisao i prepravljao samo prve dve epizode, a da je na početku dnevno pio po pola boce sođua (korejskog alkoholnog pića) kako bi "inspiracija tekla".

Jednostavnost i likovi sa kojima se publika lako može poistovetiti dva su osnovna elementa za koje ovaj stvaralac veruje da su doprineli planetarnom uspehu "Squid Game".

"Zamisao je bila da napišem priču kao alegoriju o modernom kapitalističkom društvu, nešto što prikazuje ekstremno nadmetanje, poput ekstremnog takmičenja za život. Ali želeo sam da imam likove koje smo sigurno svi sretali u stvarnom životu. Igre su jednostavne i lako razumljive. Dakle, ne ometaju gledaoce da se fokusiraju na likove, a ne na to da sve vreme pokušavaju da razumeju pravila igre", objasnio je autor.

Prinskrin/Youtube/Netflix

 

Od mehaničkih naprava do kostima, od igrališta do spavaonice, sve je do detalja osmišljeno tako da asocira na dobro poznato, bilo iz detinjstva svakog od nas ili sa časova istorije. I, naravno, sve vreme se provlači ideja o tome kakav je tretman čoveka u današnjem društvu. Posebnu pažnju privlače kovčezi nalik na kutije za poklon, kao da šalju poruku da kreatori igre, poput bogova, nagrađuju učesnika čak i u smrti.

Život je bio ok, a onda je sve poprimilo ogromne razmere

Da će serija postati fenomen i senzacija iznenađenje je i za glumca Anupama Tripatija, koji je poreklom iz Indije, a u seriji igra pakistanskog ekonomistu Alija koji je emigrirao u Koreju i jedan je od stotine onih sa ogromnim dugovima.

"Nisam bio pripremljen. Serija je startovala 17. septembra i sećam se da mi je tog dana u 16 sati život i dalje bio ok, a onda su sat kasnije odjednom krenule da stižu poruke i sve je poprimilo ogromne razmere", kazao je glumac za Variety.

Prema njegovim rečima, iako je sam proces snimanja bio naporan, uživao je u radu. Kada je dobio ulogu, shvatio je da mora da nabaci mišićnu masu i da "barem liči na nekog ko ima nekakvu moć". Alijeva fizička snaga u seriji jedan je od ključnih elemenata njegovog lika.

Prinskrin/Youtube/Netflix

 

O nastavku ne želi da spekuliše, ali se nada da će ga biti budući da "očigledno svi vole seriju".

Kreator Huang Dong-hjak ne isključuje mogućnost da će biti nastavka. Iako priznaje da nije baš timski igrač, misli da će prihvatiti pomoć drugih scenarista ukoliko bude novih epizoda.

"Prilično je zamorno razmišljati o tome. Ali ako bih se upustio u to, sigurno ne bih ponovo radio sam. Angažovao bih druge scenariste i želeo bih da u projekat bude uključeno više iskusnih reditelja. Dakle, ne isključujem tu mogućnost, ali ne očekujte uskoro drugu sezonu", kazao je Dong-hjak za Variety.

Prema nekim izvorima američkih medija, Dong-hjuk razmišlja da se u nastavku bavi pričom Vođe (Front Man).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura