Aktuelno iz kulture

O čemu se radi u seriji "Squid Game" koja bi mogla da postane najgledanija u istoriji Netfliksa?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

01/10/2021

-

23:30

O čemu se radi u seriji "Squid Game" koja bi mogla da postane najgledanija u istoriji Netfliksa?
O čemu se radi u seriji "Squid Game" koja bi mogla da postane najgledanija u istoriji Netfliksa? - Copyright Prinskrin/Youtube/Netlix

veličina teksta

Aa Aa

Nova serija na Netfliksu mogla bi da postane najgledanija u istoriji te platforme. Reč je o južnokorejskom trileru pod nazivom "Squid Game", koji govori o takmičarima opasne igre u jednom rijaliti programu, u kojoj gubitnik biva ubijen, a pobednik nagrađen višemilionskom novčanom nagradom.

Ljubitelji južnokorejskih filmova kao i ostvarenja poput onih iz franšize "Slagalice strave" (Saw), kojima ne smetaju brutalne scene nasilja, učinili su ovu seriju trenutno najgledanijom na Netfliksu.

Serija ima devet epizoda i od popularnih filmova "Igre gladi" razlikuje se po tome što predstavlja Južnu Koreju u današnjem vremenu, bez prizvuka bliske distopijske budućnosti.

Reč je o kritici prisutnih i vrlo realnih klasnih razlika u korejskom društvu, kojima se bavio i Oskarom nagrađeni film "Parazit". 

Kao i taj film, analogija ove serije često je preuveličana, ali vrlo prijemčiva i inventivna u svojoj brutalnosti. 

Junake ove serije predvodi Song Gi-Hun, zavisnik od kocke dobrog srca i njegov prijatelj iz detinjstva Čo Sang-vu, osramoćeni bankar koji beži od policije. Tu je i žena džeparoš Kang Sae-Beok izbeglica iz Severne Koreje, koja pokušava da i ostale članove svoje porodice dovede u Južnu Koreju.

"Squid Game" ogoljava opsednutost savremenih ljudi takmičarskim emisijama, koje su gledane na svim meridijanima i ima priliku da dublje secira motive učesnika, koliko i radoznalost gledalaca, nego što je to imala jedna od najpoznatijih epizoda, takođe Netfliksove serije, "Black Mirror".

Unutar tog nemilosrdnog sveta, scenarista i reditelj Hunan Don-huk postavlja tešku dilemu: da li biste izdali prijatelja da biste izbegli smrt, a zatim nudi moguće odgovore.

Prinskrin/Youtube/Netlix

 

O popularnosti ove serije možda najbolje govori činjenica da je broj telefona koji se pojavio u jednom kadru prve epizode, svakog dana poziva preko 4.000 ljudi. Naime, u jednom trenutku vide se vizit karte sa brojem telefona koji zapravo pripada zasad neimenovanom čoveku iz Južne Koreje, kog sada svakodnevno zovu uglavnom deca, koja "žele da budu u igri". 

"Squid Game" pomamu iskoristio je i predsednički kandidat na predstojećim izborima u Južnoj Koreji, koji se ponudio da od tog čoveka otkupi broj telefona i to za 100 miliona vona, što je preko sedamdeset hiljada evra, prenosi  South China Morning Post.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura