Fokus

U početku se mislilo da je Kim samo marioneta, ali je šokirao svet jednim brutalnim potezom

Komentari

Autor: Jutarnji

16/12/2021

-

23:28

U početku se mislilo da je Kim samo marioneta, ali je šokirao svet jednim brutalnim potezom
U početku se mislilo da je Kim samo marioneta, ali je šokirao svet jednim brutalnim potezom - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Posle deset godina na vlasti, severnokorejski vladar Kim Džong Un sada je jedan od najiskusnijih svetskih lidera koji će najverovatnije i narednih decenija prkositi Zapadu svojim nuklearnim arsenalom, kažu analitičari, prenosi Jutarnji.

Za razliku od većine svetskih lidera, neopterećen brigama oko izbora ili ograničenog broja mandata i sa godinama na njegovoj strani, budući da je tek u kasnim tridesetima, može da se očekuje da će Kim ostati na funkciji narednih nekoliko decenija. Dok demokratski političari svakoga dana moraju da brinu zbog medijske praćenosti i mišljenja javnosti, Kim je već na vlasti duže od većine lidera sa kojima bi ikada mogao da se sretne u budućnosti.

Njegovih prvih deset godina na vlasti pokazuje u kom pravcu bi mogao da ide, kažu analitičari, od izolacije i razvoja nuklearnog oružja do pojavljivanja na diplomatskoj sceni sa najmoćnijim svetskim liderima.

"Severna Koreja će zadržati svoj konfrontacijski pristup prema Sjedinjenim Državama i provocirati ih, ali istovremeno paziti da ne prekorači i potpuno uništi odnose", rekao je Kim Jin-ha, naučnik sa Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje u intervju za AFP.

Više od šest godina nakon što je nasledio vlast od svog oca Kim Džong Ila, koji je umro 17. decembra 2011, Kim nije napustio svoju izolovanu zemlju niti se sastao sa bilo kojim stranim liderom.

Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

 

U početku su ga neki videli kao marionetu severnokorejskih generala, ali je lider Južne Koreje surovo nametnuo svoj autoritet tako što je pogubio visoku funkcionerku Jang Song Teka, njegovu tetku. On je takođe optužen za ubistvo svog starijeg polubrata Kim Džong Nama, na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Istovremeno je nadgledao brzi razvoj oružja. Izvršio je četiri od šest nuklearnih proba Severne Koreje, a 2017. godine lansirao je balističke rakete, koje bi mogle da pogode celo američko kopno, prkoseći sve strožim sankcijama Saveta bezbednosti UN.

Mesecima je razmenjivao oštre reči sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom, potpirujući strah od oružanog sukoba na Korejskom poluostrvu. Zatim je nuklearni arsenal Severne Koreje proglasio "kompletnim" i pokucao na vrata svetu, piše Jutarnji.

Pravi trenutak

Uz pomoć mirnog južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina, Kim je 2018. godine postao prvi severnokorejski lider koji se sastao sa aktuelnim predsednikom SAD na samitu u Singapuru.

Su Kim, analitičar u korporaciji RAND, rekla je da je nuklearni arsenal Severne Koreje u velikoj meri odgovoran za sastanak.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

"Program razvoja naoružanja Severne Koreje, kredibilitet nuklearnih i raketnih pretnji i prava kombinacija lidera – Trampa, Muna i Kima – doprineli su uslovima za sastanak", ističe ona.

U samo jednom susretu, mladi lider očarao je američkog biznismena i voditelja rijalitija. Tramp se hvalio da je sa njim uspostavio "posebnu vezu", čak osećao "ljubav" prema njemu i jednom mu se rugao da je "čovečuljak sa raketom". Iste godine, Kim je razgovarao s Munom i održao nekoliko sastanaka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, njegovim glavnim zaštitnikom.

"To je izazvalo uzbuđenje", rekao je Sung-jun Li, profesor korejskih studija na Univerzitetu Tafts.

"Okrutni, smešni diktator se u miru transformisao u reformski orijentisanog, odgovornog majstora nuklearne bombe koji bi mogao biti ubeđen da pristane na denuklearizaciju", dodaje  Sung-jun Li.

Prijateljska atmosfera je kratko trajala – drugi sastanak Trampa s Kimom u Hanoju je propao zbog pitanja ublažavanja sankcija i čega bi Pjongjang mogao da se odrekne zauzvrat. Tramp je brzo odleteo iz vijetnamske prestonice, a Kim se vratio kući vozom "praznih ruku".

Novi sastanak u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja Korejsko poluostrvo nije dozvolio izlaz iz ćorsokaka.

Zajednički neprijatelj Kine i Severne Koreje

Severnokorejski dinastički režim i vladajuća Laburistička partija preuzimaju vlast pozivajući se na nacionalizam. Tvrde da su zaslužni za okončanje japanskog kolonijalizma posle Drugog svetskog rata i "pobedu" u Korejskom ratu, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, i hvale se da su se do sada suprotstavljali Sjedinjenim Državama.

profimedia

 

 

Zvaničnici i analitičari veruju da Kim nikada nije nameravao da se u potpunosti odrekne nuklearnog arsenala, koji je Severna Koreja decenijama razvijala uz visoku cenu resursa.

"On ne može da nahrani narod, ali može da zadrži svoj režim na vlasti oružjem. A to je Kimu važnije", rekla je Su Kim iz RAND-a.

A kako SAD dugoročno očekuju tenzije sa Kinom, Kim će imati priliku da sledi primer svog dede Kim Il Sunga. Osnivač Severne Koreje je vešto iskoristio tenzije između Moskve i Pekinga da okrene jednu komunističku državu protiv druge u svoju korist.

Odnosi između Pjongjanga i Pekinga, uspostavljeni u Korejskom ratu kada su se njihove snage borile protiv Južne Koreje i koalicije UN predvođene SAD, bili su "puni ljubavi i mržnje", rekao je profesor Li sa Univerziteta Tafts.

"Ni jedan ne obožava drugog, ali priznaje da je drugi njegov najbliži saveznik u smislu strategije, ideologije, istorije i kroćenja Sjedinjenih Država, zajedničkog neprijatelja", dodaje profesor Li.

Značajan uspeh

Kim samo treba da pogleda preko granice u Kinu da vidi kako rast prosperiteta tokom godina može povećati popularnost jednopartijske države. Međutim, dok je Severna Koreja gomilala bombe i projektile, decenijama je loše vodila svoju ekonomiju, čak i pre sankcija, zbog čega njeni građani pate od hronične nestašice hrane. Sa slabim zdravstvenim sistemom, prošle godine zatvorila je svoje granice nakon što se koronavirus pojavio u Kini.

Samonametnuta blokada ostaje na snazi, i iako Pongjang insistira da se bolest još nije pojavila na njenoj teritoriji, analitičari sumnjaju u to da je i sam Kim priznao da ima problema sa pandemijom i upozorio ljude da se pripreme na "najgoru situaciju".

"Ekonomski gledano, Severna Koreja je na samom dnu međunarodnog poretka", rekao je Park Von-gon, profesor severnokorejskih studija na Univerzitetu Eva u Seulu.

"Sa svojim nuklearnim arsenalom mogao bi da utiče na jaz između dve svetske sile, Sjedinjenih država i Kine“, dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet