Fokus

Kim Džong Un: Razvoj naoružanja neophodan zbog neprijateljske politike SAD

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

08:12

Kim Džong Un: Razvoj naoružanja neophodan zbog neprijateljske politike SAD
Kim Džong Un: Razvoj naoružanja neophodan zbog neprijateljske politike SAD - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Stojeći pored najvećih raketa koje poseduje Pjongjang, tokom velike vojne izložbe, severnokorejski vođa Kim Džong Un poručio je da je razvoj naoružanja njegove zemlje neophodan zbog neprijateljske politike SAD i oružja koje nagomilava Seul, prenosi Rojters pozivajući se na severnokorejske državne medije.

"Pjongjang je samo u samoodbrani odgovorio modernizacijom svoje vojsku i ne započinje rat", naglasio je Kim na odbrambenoj izložbi u ponedeljak, prenela je severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA.

On je rekao da su SAD često poručivale da nisu neprijateljski nastrojene prema severnokorejskoj državi, ali da ne postoje dokazi zasnovani na radnjama koji bi uverili u to, kao i da Vašington nastavlja da stvara tenzije u regionu svojim pogrešnim procenama i postupcima.

Kim je svoje primedbe iznosio pored različitog naoružanja, uključujući i interkontinentalne balističke rakete, izvestio je vodeći partijski list Rodong Šinmun.

Među njima je bila izložena i Hvasong-16, najveća severnokorejska interkontinentalna balistička raketa, predstavljena na vojnoj paradi u oktobru 2020. godine, koja još nije isprobana.

Kim je poručio da modernizacija sevrenokorejske vojske nije usmerena protiv Južne Koreje i da ne bi trebalo da se dogodi drugi rat u kojem bi se korejski narod borio međusobno.

On je održao govor u ponedeljak na izložbi naoružanja "Samoodbrana-2021", događaju koji je deo obeležavanja 76. rođendana vladajuće Radničke partije. Obilazeći izložbu, rekao da je cilj unapređenja severnokorejske vojske sprečavanje rata i zaštita nacionalnog suvereniteta, a Ministarstvo odbrane u Seulu saopštilo je da južnokorejske i američke obaveštajne agencije analiziraju prikazanu opremu.

Portparol američkog Stejt departmenta ponovio je da je cilj SAD potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva, i da Vašington ne gaji neprijateljske namere prema Pjongjangu, kao i da je spreman za ozbiljnu i održivu diplomatiju bez preduslova.


Pjongjang je poručio da nije zainteresovan za razgovore sve dok Vašington sprovodi politiku sankcija i vojnih aktivnosti u Južnoj Koreji.

Dve Koreje trenuno sprovode ubrzanu trku u naoružanju, pri čemu obe strane testiraju sve naprednije rakete kratkog dometa i druge projektile, a Seul je nedavno predstavio svoju prvu balističku raketu lansiranu podmornicom, dok planira izgradnju nosača aviona i kupuje američke lovce F-35.

Nastavlja se sa raketnim programom

Severna Koreja je nastavila sa svojim raketnim programom, a analitičari kažu da je započela veliko proširenje svog glavnog nuklearnog reaktora, koji se koristi za proizvodnju goriva za nuklearne bombe.


Savetnik za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Suh Hon sastao se juče u Vašingtonu sa američkim kolegom Džejkom Sullivanom kako bi razgovarali o Severnoj Koreji.

Suh je u ponedeljak rekao novinarima da planira da razgovara o predlogu predsednika Južne Koreje Mun Džae-ina o formalnom završetku Korejskog rata 1950-1953 i o mogućem ublažavanju sankcija Pjongjangu, izvestila je novinska agencija Jonhap.

U saopštenju Bele kuće o sastanku navodi se da je Saliven naglasio potrebu da se Severna Koreja uzdrži od radnji koje podižu tenziju i potvrdio podršku međukorejskom dijalogu i saradnji.

Prošle nedelje dve Koreje obnovile su svoju telefonsku komunikaciju , koju je Severna Koreja prekinula pre nekoliko meseci, a Pjongjang je pozvao Seul da pojača napore da se poboljšaju odnosi, nakon što je kritikovao ono što je nazvao dvostrukim standardima Seula u pogledu razvoja naoružanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet