Planeta

Njujork Tajms objavio dokumenta Pentagona: Napadi dronovima izazvali hiljade žrtava u Iraku, Avganistanu i Siriji

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2021

-

23:00

Njujork Tajms objavio dokumenta Pentagona: Napadi dronovima izazvali hiljade žrtava u Iraku, Avganistanu i Siriji
Njujork Tajms objavio dokumenta Pentagona: Napadi dronovima izazvali hiljade žrtava u Iraku, Avganistanu i Siriji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki napadi bespilotnim letelicama na Irak, Avganistan i Siriju rezultirali su hiljadama civilnih žrtava koristeći "pogrešne obaveštajne podatke" objavio je Njujork Tajms. Ugledni američki list svoju analizu temelji na poverljivim dokumentima Pentagona o više od 1.300 napada s civilnim žrtvama i potpuno potkopava tvrdnju o "čistom ratu" preciznim bombama.

Radi se o napadima bespilotnim letelicama na džihadističke grupe u Avganistanu, Iraku i Siriji od 2014. godine. Iako je nekoliko slučajeva o kojima piše Tajms javnosti već poznato, list navodi da je priznati broj civilnih žrtava američkih vazdušnih napada "drastično mali".

List, na primer, piše o napadu na tri navodne islamističke grupe u severnoj Siriji. Prvi izveštaji govorili su o 85 ubijenih džihadista, a zapravo je poginulo 120 seljaka.

profimedia

 

Drugi je primer napad na Ramadi u novembru 2015. godine, pošto su obaveštajci javili o "muškarcu koji vuče težak predmet" prema položajima Islamske države. "Težak objekt" pokazalo se, bilo je dete koje je ubijeno u napadu.

Pogrešni ili manjkavi obaveštajni podaci često su doprineli smrtonosnim greškama, piše Njujork Tajms. Nedavno je američka vojska morala da povuče tvrdnju da su u vozilu koje su u avgustu uništile dronom u Kabulu bile bombe. Radilo se o desetoro članova jedne porodice, uključujući decu.

Upitan za komentar, kapetan Bil Urban, portparol centralne američke komande, kazao je da se greške događaju i s najboljom tehnologijom na svetu.

"Bilo da se radi o nepotpunim informacijama ili pogrešnim interpretacijama dostupnih informacija, mi učimo iz tih grešaka. Predano radimo da to izbegnemo i žalimo za svakim nevinim životom", rekao je.

Američki vazdušni napadi u navedenim zemljama postali su znatno učestaliji u zadnjim godinama mandata bivšeg predsednika Baraka Obame jer je javna podrška, činilo se beskonačnim američkim ratovima na kopnu, rapidno padala.

Tanjug AP/Alberto Pezzali

 

Obama i Pentagon tvrdili su tada da korišćenje bespilotnih letelica predstavlja najprecizniju vazdušnu kampanju u istoriji i da će broj civilnih žrtava biti minimalan. U petogodišnjem razdoblju američke snage izvele su više od 50.000 vazdušnih napada u Avganistanu, Iraku i Siriji, ali je preciznost bila daleko od deklarisane, kaže se u izveštaju.

U sastavljanju izveštaja novinari ovog lista posetili su više od stotinu mesta napada s civilnim žrtvama i razgovarali s desetinama preživelih. Dokumente su, pak, dobili od Pentagona po zakonu o pravu na informisanje iz 2017. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet