Planeta

Predsednički izbori u Čileu: Gabrijel Borić vodi sa 54 odsto glasova

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2021

-

23:54

Predsednički izbori u Čileu: Gabrijel Borić vodi sa 54 odsto glasova
Predsednički izbori u Čileu: Gabrijel Borić vodi sa 54 odsto glasova - Copyright Tanjug AP/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat levice Gabrijel Borić vodi u drugom krugu predsedničkih izborima u Čileu sa 54,72 odsto glasova ispred suparnika iz krajnje desnice Hoze Antonija Kasta koji je dobio 45,28 odsto podrške birača, pokazuju preliminarni rezultati izbora na osnovu polovine prebrojanih glasova.

Hoze Antonio Kast je priznao poraz na izborima, prenosi Rojters. Čileanci su na današnjim izborima birali između najrazličitijih opciija u poslednjih nekoliko decenija, pri čemu su kandidati nudili potpuno drugačije vizije o svim pitanjima, od penzija i privatizacije, do ljudskih prava.

AP/Matias Delacroix

 

Izjašnjavali su se između Borića, 35-godišnjeg bivšeg lidera studentskih protesta, povezanog sa Komunističkom partijom i ultra-konzervativnog Kasta koji se povezuje sa brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom, a poznat je i po tome što brani bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea, piše Rojters.

Ukoliko pobedi, Borić čiji je otac hrvatskog porekla, biće najmlađi predsednik u istoriji Čilea i, kako piše Njujork tajms, najliberalniji posle Salvadora Aljendea. Prvi krug predsedničkih izbora održan je 21. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet