Planeta

Pleme električno plavih očiju živi u Indoneziji, a za sve je kriva retka genetska mutacija (FOTO)

Komentari

Autor: Jovan Đurić

31/12/2021

-

22:50

Pleme električno plavih očiju živi u Indoneziji, a za sve je kriva retka genetska mutacija (FOTO)
Pripadnik Buton naroda - Copyright Instagram/geo.rock888

veličina teksta

Aa Aa

Ostrvo Buton nalazi se u Indoneziji, jugoistočno od poluostrva Sulavesi. Jedinstveno je po tome što na njemu živi istoimeni Buton narod, električno plavih očiju.

Butonski narod je, zapravo, zajedničko ime za veći broj manjih plemena na ovom ostrvu, a često se Butonci nazivaju i "orang burung" što doslovno znači "ptičji narod". Neka od tih plemena imaju plave oči neobične nijanse, koja nimalo nije karakteristična za to podneblje. 

Najverovatnije je u pitanju Vardenburgov sindrom, nasledna genetska mutacija koja utiče na pigmentaciju, a ponekada može izazvati i probleme sa sluhom, ali nije smrtonosna. Procenjuje se da u svetu ovaj sindrom, u nekom obliku, ima oko 40,000 ljudi.

Neobični izgled butonskog naroda zabeležio je okom fotoaparata Korčnaj Pasaribu, koji dolazi iz Džakarte, glavnog grada Indonezije. Pasaribu je za Euronews Srbija rekao da zapravo nije profesionalni fotograf već mu je to hobi, a da se inače bavi geologijom.

"Video sam Butan narod kada je moj prijatelj podelio njihovu fotograifju na društvenim mrežama. Pitao sam ga gde je pronašao ljude sa plavim očima na tom poluostrvu", kaže Pasaribu.

On je proveo neko vreme sa njima, međutim, kaže da nema ničeg karakterističnog u njihovoj kulturi, osim njihovog izgleda.

"Nema ničega specifičnog u vezi sa njima. Veoma smo lepo razgovarali na indonežanskom jeziku. Nemaju ni nekih specijalnih rituala, isti su kao i sav ostali narod", zaključio je Pasaribu za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Svet