Planeta

Naučnici snimili veoma retku "ribu sa šakama" posle 22 godine

Komentari

Autor: BBC, ABC

25/12/2021

-

10:27

Naučnici snimili veoma retku "ribu sa šakama" posle 22 godine
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Retka "hodajuća" riba sa perajima nalik ljudskim šakama, koja živi samo u vodama oko Australije primećena je prvi put u poslednje 22 godine kod obala Tasmanije. Ružičastu ribu je poslednji put video ronilac kod Tasmanije 1999. godine, a sve ukupno je viđena samo četiri puta.

Nedavno je čak klasifikovana kao ugrožena vrsta, jer su zvaničnici zabrinuti da bi mogla u potpunosti da bude istrebljena. Australijski istraživači. međutim, uočili su je na snimku zabeleženom nešto ranije ove godine.

Novi snimak ovu ribu prikazuje u okruženju gde ranije nije viđana, odnosno u nešto dubljim i otvorenijim vodama nego inače, preneo je BBC. Smatralo se da je u pitanju plitkovodna vrsta koja živi u zaštićenim zalivima - ali je sada pronađena na dubini od 150 metara blizu južne obale Tasmanije.

"Ovo je uzbudljivo otkriće i daje nam nadu da zapravo ova vrsta nije ugrožena, jer izgleda kao da su više rasprostranjene nego što se ranije mislilo", rekao je naučnik na čelu istraživanja i morski biolog Nevil Baret, vanredni profesor na Univerzitetu Tasmanije.

U februaru, njegov tim je bacio kameru sa mamcem na dno morskog parka "Tasman Fracture" da bi istražio kakve se sve vrste korala, jastoga i riba dole nalaze. Ovaj park je poznat po tome što ima dugu pukotinu u zemljinoj kori koja je omogućila da se morski život nađe u dubinama većim od 4.000 metara.

Na sminku koji su istraživači zabeležili, vidi se kako riba na trenutak izranja između dva kamena nakon što ju je uznemirio jastog. Ubrzo nakon toga, otplivala je dalje.

"Ovaj snimak zaista nam je značio, uspeli smo da identifikujemo vrstu i izmerimo velićinu ribe. Takođe, vidimo i koliko su ova dublja staništa važna za ovako retku vrstu", rekao je Baret za ABC.

Komentari (0)

Svet