Planeta

Argumenti sile umesto sile argumenata - tuče u parlamentima Jordana i Kenije

Komentari

Autor: BBC, Guardian

29/12/2021

-

20:48

Argumenti sile umesto sile argumenata - tuče u parlamentima Jordana i Kenije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici i u Keniji i u Jordanu tokom današnjih zasedanja rasprave su završili deleći argumente šakama - u oba parlamaneta je danas došlo do tuče,

Sednica parlamenta u Jordanu na kojoj se raspravljalo o ustavnim reformama prerasla je u tuču koja je direktno prenošena na lokalnoj televiziji.

Rasprava je počela dok je veće raspravljalo o dodavanju arapske ženske imenice za državljanku Jordana u odeljak ustava o jednakim pravima, amandman koji su neki poslanici označili kao "beskorisan", piše BBC.

Tuča je izbila i u kenijskom parlamentu dok su poslanici raspravljali o kontroverznom zakonu koji reguliše političke partije uoči izbora sledeće godine. Predsednik parlamenta je nakratko prekinuo sednicu nakon haotičnih scena, u kojima su najmanje dva rivalska poslanika razmenila udarce, pokazuju slike koje su preneli lokalni mediji.

Jedan poslanik, Bernard Koros, povređen je tokom sukoba i viđen je kako mu krv curi niz lice, dok je drugog predsednik izbacio iz parlamenta, prenosi nigerijski list "Guardian".

"Ne mogu da prihvatim da budem povređen u nacionalnom domu, gospodine predsedavajući", rekao je Koros, pristalica zamenika predsednika Vilijama Ruta.

Borbe su izbile nakon višesatne burne debate o nacrtu zakona koji sadrži amandmane na zakone koji regulišu političke partije i registraciju koalicionih grupa za izbore. Zakon bi omogućio koaliciji stranaka da predoči kandidata u anketama, što je odstupanje od sadašnjeg zakona koji zahteva da kandidat pripada stranci ili da bude nezavisan da bi se takmičio za mesto.
 

Komentari (0)

Svet