Planeta

Predsednik Gvineje Bisao: Neuspeli puč je napad na demokratiju, poginulo mnogo pripadnika snaga bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

22:42

Predsednik Gvineje Bisao: Neuspeli puč je napad na demokratiju, poginulo mnogo pripadnika snaga bezbednosti
Predsednik Gvineje Bisao: Neuspeli puč je napad na demokratiju, poginulo mnogo pripadnika snaga bezbednosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo saopštio je večeas da je "veliki broj" pripadnika snaga bezbednosti poginuo u "neuspelom napadu na demokratiju".

On je u video snimku na Fejsbuk profilu predsedništva, objavljenom nekoliko sati nakon pucnjave u blizini kompleksa gde se održavaju sednice vlade, rekao da su pojedini ljudi povezani sa tim događajima uhapšeni, ali nije mogao da precizira njihov broj, prenosi Rojters.

Nakon što se danas u Bisau, glavnom gradu Gvineje Bisao, čula jaka pucnjava, nije bilo jasno da li je u toj zapadnoafrickoj državi izveden još jedan puč. Nekoliko sati nije bilo poznato ni gde se nalaze predsednik i premijer države.

 

 

Kasnije je na Fejsbuk nalogu predsednika objavljeno da se on vratio u glavni grad, a na neverifikovanom Tviter nalogu preneta je njegova poruka da je dobro i da je situacija pod kontrolom vlade, prenosi Rojters.

Afrička unija i zapadnoafrički blok ECOWAS osudili su danas, kako su naveli, pokušaj vojnog udara u Gvineji Bisao. Da je uspeo, to bi bio drugi vojni udar u zapadnoj Africi za kratko vreme, nakon puča u Burkini Faso 24. januara.

Višedecenijska politička nestabilnost urušava stabilnost Gvineje Bisao, siromašne zemlje u tropskom pojasu zapadne Afrike. Od sticanja nezavisnosti od Portugala 1974. godine u Gvineji Bisao je bilo devet državnih udara ili pokušaja puča.

Komentari (0)

Svet