Planeta

Japanski virusolog o Olimpijskim igrama: Nemoguće je organizovati toliki događaj bez rizika

Komentari

Autor: A. T.

08/06/2021

-

14:03

Japanski virusolog o Olimpijskim igrama: Nemoguće je organizovati toliki događaj bez rizika
Japanski virusolog o Olimpijskim igrama: Nemoguće je organizovati toliki događaj bez rizika - Copyright Tanjug/ AP Photo/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Vrhunski japanski virusolog i savetnik vlade tvrdi da postoji veliki rizik od širenja koronavirusa tokom održavanja Olimpijskih igara u Tokiju. Profesor Hitoši Ošitani sa Univerziteta Tohoku začetnik je japanskog pristupa sprečavanja epidemije koji preporučuje izbegavanje zatvorenog prostora, gužve ili bliske kontakte.

“Vlada i organizacioni komitet stalno pričaju da će bezbedno održati Olimpijadu. Ali svi znaju da postoji rizik. Nemoguće je organizovati toliki događaj bez rizika kao ni sprečiti širenje virusa po Japanu i drugim zemljama posle završetka Igara", rekao je Ošitani za Tajms of London.

On je istakao da postoji dosta zemalja koje nemaju veliki broj zaraženih, ali da Olimpijske igre ne bi smele da se iskoriste za širenje virusa po drugim zemljama, pogotovo u onim u kojima nema dovoljno vakcina.

Epa/Kimimasa Mayama

 

Mada je Olimpijada prošle godine bila otkazana zbog pandemije koronavirusa, ove godine je plan da se organizuje bez publike iz inostranstva i to 23. jula uprkos strahu javnosti da bi i prisustvo domaće publike bilo dovoljno da proširi virus i preoptereti zdravstveni sistem.

Međutim, Tara Kirk Sel, profesor sa Škole za javno zdravlje Univerziteta Džon Hopkins ističe da je verovatno da će biti slučajeva širenja zaraze, ali da ipak veruje da Olimpijada može da se održi bezbedno. 

“Biće sigurno zaraženih, ali nekoliko zaraženih nije neuspeh", istakla je Tara Kirk Sel.

Ona je dodala da je plan organizatora o detaljnoj organizaciji testiranja i kretanja sportista i posetilaca veoma dobra strategija kako bi se izbeglo širenje zaraze.

Strani mediji koji budu došli da izveštavaju sa Igara biće strogo nadzirani kako ne bi napuštali hotele i prostorije iz kojih će pratiti događaje. Organizatori su naglasili da će vakcinacija osoblja početi u junu.

“I dalje smo u veoma teškoj situaciji, ali zabeležili smo manji pad infekcija u Tokiju, i nadamo se da će pandemija uskoro biti pod kontrolom", objavili su organizatori Olimpijade.

Epa/Kimimasa Mayama

 

U Japanu od korone preminulo 13.600 osoba

Japan je prošao bez velikog širenja infekcije ali je dosad zabeležio više od 760.000 zaraženih kao i 13.600 preminulih od koronavirusa. Tokio i drugi delovi Japana i dalje su u stanju vanredne situacije dok se nacija bori sa četvrtim talasom epidemije koji polako puni bolnice. 

Šigeru Oni, vladin zdravstveni savetnik, rekao je prošle nedelje da će izdati saopštenje o održavanju Igara do 20. juna kada će biti ukinuta vanredna situacija. 

Javnost u Japanu je podeljena oko odluke o organizaciji Igara. U najnovijoj televizijskoj anketi se došlo do rezultata da 55 odsto ispitanika želi da se Igre ili odlože ili prekinu, što je za deset odsto manje protivnika organizacije Olimpijade u odnosu na protekli mesec. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet