Planeta

Neverovatno postrojenje u srcu pustinje, prva solarna termoelektrana otvorena u Čileu

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2021

-

20:02

Neverovatno postrojenje u srcu pustinje, prva solarna termoelektrana otvorena u Čileu
Neverovatno postrojenje u srcu pustinje, prva solarna termoelektrana otvorena u Čileu - Copyright EPA/Elvis Gonzalez

veličina teksta

Aa Aa

U Čileu je otvorena prva solarna termoelektrana u Latinskoj Americi, grandiozan projekt u pustinji Atakama, koji će toj zemlji olakšati put da lakše postigne cilj - energetsku neutralnost do 2050. godine.

Fascinantni projekt Sero Dominador u pustinji, vredan 1,4 milijarde američkih dolara najavljen je još 2013. godine, koristiće tehnologiju koja omogućava skladištenje sunčeve toplote za proizvodnju električne energije satima, pa čak i noću, za razliku od tradicionalnih fotonaponskih solarnih elektrana ili vetroelektrana koji struju proizvode samo dok sunce svetli ili vetar duva.

Čileanski predsednik Sebastian Pinera izjavio je u govoru ispred ogromnog pogona da je ovaj projekat neverovatan doprinos razvoju njihove zemlje i kvaliteta života ljudi.

"Bogat suncem i vetrom, Čile ima obvezu da iskoristi obnovljivu prednost za ukidanjem ugljenika iz elektroenergetskog sektora do 2040. godine. Nekada smo bili siromašni energijom, imali smo nešto malo nafte, ugljenika i gasa, ali smo neizmerno bogati kada je u pitanju energija budućnosti. Imamo pustinje s najvećim sunčevim zračenjem na svetu", izjavio je ponosno Pinera.

Cilj projekta Sero Dominador je premošćivanje jaza nakon uklanjanja elektrana na ugalj i pomaganje čileanske mreže električnom energijom kada vetar i sunce to ne mogu, prenosi Jutarnji list.

Izvršni direktor Sero Dominadora Fernando Gonzales izjavio je za Rojters kako će kompanija ispuniti ciljeve.

Proizvodićemo ukupno 210 megavati čiste energije, što je dovoljno za snabedevanje 380.000 domaćinstava u Čileu, procenjuje se.

Uz toranj, elektrana će imati mogućnost skladištenja energije pomoću topivih soli ukupnog kapaciteta 17,5 sati.

Sero Dominador izgradio je konzorcijum španskih energetskih kompanija Abengoa i Asiona, uz finansiranje iz programa Laif Evropske unije i KfW iz Nemačke te čileanske razvojne agencije Corfo i drugih.

Komentari (0)

Svet