Planeta

Hijeroglifski natpisi i slike svetih životinja: Egipat pokazao nedavno otkrivene faraonske grobnice nedaleko od Kaira

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2022

-

19:17

Hijeroglifski natpisi i slike svetih životinja: Egipat pokazao nedavno otkrivene faraonske grobnice nedaleko od Kaira
Hijeroglifski natpisi i slike svetih životinja: Egipat pokazao nedavno otkrivene faraonske grobnice nedaleko od Kaira - Copyright Tanjug AP/Sayed Hassan

veličina teksta

Aa Aa

Egipat je danas pokazao nedavno otkrivene, ukrašene drevne grobnice na faraonskoj nekropoli nedaleko od glavnog grada Kaira.

Pet grobnica, otkopanih ranije ovog meseca, datiraju iz Starog kraljevstva, saopšteno je iz egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta, prenela je Anadolija.

Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je da su egipatski arheolozi započeli iskopavanje na lokaciji u septembru.

Grobnice su, kako je rekao, bile za visoke zvaničnike, uključujući regionalne vladare i nadzornike palata u starom Egiptu.

"Svih tih pet grobnica su dobro ukrašene. Iskopavanja nisu prestala. Planiramo da nastavimo sa iskopavanjima. Verujemo da možemo pronaći još grobnica na ovom području", rekao je Vaziri.

Grobnice su pronađene u blizini Ðoserove stepenaste piramide, u nekropoli Sakara, 24 kilometra jugozapadno od Kaira.

Na snimcima objavljenim na stranicama Ministarstva na društvenim mrežama vide se grobna okna koja vode do grobnica.

Viđeni su zidovi ukrašeni hijeroglifskim natpisima i slikama svetih životinja i zagrobnih predmeta koje su koristili stari Egipćani.

Arheološko nalazište Sakara, gde se nalazi više od 10 piramida, drevnih hramova i groblja životinja, velika je nekropola drevne egipatske prestolnice Memfisa, koja je uvrštena na listu UNESKO-ove svetske baštine.

Poslednjih godina Egipat uveliko promoviše nova arheološka otkrića međunarodnim medijima i diplomatama u nadi da će privući više turista u zemlju.
 

Komentari (0)

Svet