Planeta

Virus koji širom sveta ubija pčele: Otkriven je pre 40 godina, a sada se pojavio novi mutirani soj

Komentari

Autor: Euronews

07/06/2022

-

20:33

Virus koji širom sveta ubija pčele: Otkriven je pre 40 godina, a sada se pojavio novi mutirani soj
Virus koji širom sveta ubija pčele: Otkriven je pre 40 godina, a sada se pojavio novi mutirani soj - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Populacije pčela širom sveta pate od širenja smrtonosnog virusa koji im izjeda krila. Virus deformisanih krila (DVV) prvi put je otkriven pre 40 godina, ali se pojavio novi soj koji je u Holandiji 2001. godine u porastu prema naučnicima, prenosi Euronews.

Medonosne pčele su najviše pogođene virusom, koji prenosi parazitna grinja Varoa Destructor.

"Ovo grinje ne prenose samo viruse između pčela, već jedu i tkiva pčela", objašnjava profesor Robert Pakston, zoolog sa nemačkog Univerziteta Martin Luter Hale-Vitenberg (MLU) koji je vodio novu studiju.

Nakon analize podataka o slučajevima DVV-a u poslednjih 20 godina, istraživači su otkrili da je mutacija virusa već zamenila originalni soj u Evropi. Brzo se širi i sada preti pčelinjim zajednicama širom sveta. Virus jedino nije otkriven u Australiji, verovatno zato što grinje Varoa još nije uspelo tamo da se proširi.

Pakston kaže da je "virus deformisanih krila definitivno najveća pretnja pčelama", jer laboratorijske studije pokazuju da nova varijanta ubija pčele brže i lakše se prenosi.

Virus napada pčele iznutra

Skupljena krila su najočigledniji simptom i DVV-A (originalni soj) i DVV-B varijante. Ali virus napada pčele iznutra.

Kratki, zaobljeni trbuh i paralizovane noge su takođe znaci da je virus uzeo maha, nakon čega pčele imaju manje od 48 sati života. Simptomatični insekti se obično izbacuju iz košnice.

Postoje različiti načini da se pčele zaštite od varoe i virusa, objašnjava Pakston.

"Najvažnije je obratiti pažnju na higijenu u košnici. Ovde jednostavne mere mogu pomoći da se zaštiti ne samo sopstvena kolonija od Varoe, već i divlje pčele o kojima niko drugi ne brine", poručio je Pakston.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet