Planeta

Papa o kanadskom školskom sistemu: Osećam bol prisilno asimilovanih poput šamara

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2022

-

18:46

Papa o kanadskom školskom sistemu: Osećam bol prisilno asimilovanih poput šamara
Papa o kanadskom školskom sistemu: Osećam bol prisilno asimilovanih poput šamara - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja danas je rekao da poput šamara oseća bol onih koji su prošli nekadašnji kanadski školski sistem i da katolička crkva mora da se suoči sa svojom odgovornosću za zlostavljanja dece i pokušaje brisanja domorodačkih kultura.

Papa je svoj govor na nedeljnoj opštoj audijenciji u Vatikanu posvetio prošlonedeljnom putovanju u Kanadu, gde se izvinio za istorijsku uloge katoličke crkve u školama koje je odobrila vlada, a delovale su su između 1870. i 1996. godine, prenosi Rojters.

"Uveravam vas da sam na ovim sastancima, posebno na poslednjem, morao da osetim bol ovih ljudi kao šamare, jer su mnogo izgubili, pre svega decu, a sve zbog te politike asimilacije", rekao je papa Franja.

Tokom putovanja, papina izvinjenja izazvala su snažna osećanja i pohvale kao prvi korak ka pomirenju, premda su pojedini preživeli istakli da neka njihova očekivanja nisu ispunjena.

Rojters dodaje da su pojedini kritičari kasnije bili oduševljeni kada je papa označio ono što se dogodilo u školama kao genocid.

U pitanju je više od 150.000 dece iz autohtonih plemena, koja su odvojena od svojih porodica i dovedena u škole, a katolički sveštenici su ih podvrgavali intenzivnoj politici prisline asimilacije kanadskih vlada.

Deca su, kako navodio Rojters, tučena jer su govorila svoj maternji jezik, a mnoga su bila i seksualno zlostavljana u sistemu koji je kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala "kulturološki genocid".

Tokom putovanja Papa se susreo sa preživelim starosedeocima, koji su mu pričali svoje priče.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet