Fokus

Papa ponovo zatražio oproštaj od kanadskih starosedelaca

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2022

-

08:10

Papa ponovo zatražio oproštaj od kanadskih starosedelaca
Papa ponovo zatražio oproštaj od kanadskih starosedelaca - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon susreta sa preživelim đacima katoličkih škola na arktičkoj teritoriji Nunavuta, poslednjoj stanici svoje šestodnevne poseti Kanadi u koju je došao da bi se izvinio starosedelačkom narodu za zlostavljanja kojima su bili izloženi u državnim katoličkim školama, papa Franja ponovo je zatražio oproštaj od njih.

Posle privatnog sastanka u maloj osnovnoj školi, Franja je rekao da je slušanje priča preživelih u njemu samo obnovilo osećanja "ogorčenja i stida" koje je mesecima nosio u sebi zbog zla koje je naneto kandskim starosedeocima, prenosi Rojters.

U svom poslednjem govoru tokom šestodnevne posete Kanadi, papa je, između ostalog govorio i o hokeju želeći da inspiriše omladinu starosedelačkog naroda Inuiti.

"Kako Kanada uspeva da osvoji sve te olimpijske medalje ? Kako su Sara Nurs ili Mari-Filip Pulen postigle sve te golove? Hokej kombinuje disciplinu i kreativnost, taktiku i fizičku snagu, ali timski duh pravi razliku", rekao je papa ispred osnovne škole u Ikaluitu pomenucši dve najbolje kanadske hokejašice.

Komentari (0)

Svet