Planeta

Zemlje G7 se obavezale da smanje emisije ugljen dioksida

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2022

-

23:57

Zemlje G7 se obavezale da smanje emisije ugljen dioksida
Zemlje G7 se obavezale da smanje emisije ugljen dioksida - Copyright G7/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Ministri finansija država G7 obavezali su se danas da ojačaju napore kako bi se smanjila emisija ugljen dioksida uprkos povećanim troškovima energenata i bezbednosnim izazovima podstaknutim ratom u Ukrajini.

"Suočavajući se sa ovim izazovima, nećemo praviti kompromise, već ćemo intenzivirati napore da ispunimo naše klimatske ciljeve, uključujući ubrzanu, čistu, i održivu energetsku tranziciju koja takođe jača energetsku bezbednost“, navodi se u zajedničkom saopštenju predstavnika G7 objavljenom posle sastanka organizacije u Vašingtonu, prenosi Rojters.

U saopštenju, G7 poziva zemlje proizvođače nafte da povećaju proizvodnju i izražava spremnost za nastavkom saradnje sa OPEK+, prenose RIA Novosti.

"Nastavljamo da ohrabrujemo zemlje koje proizvode naftu da povećaju proizvodnju kako bi smanjile nestabilnost energetskog tržišta. Nastavićemo da sarađujemo sa zemljama OPEK+ po ovom kritičnom pitanju, uprkos njihovoj nedavnoj razočaravajućoj odluci", navodi se u saopštenju.

Prošle nedelje, zemlje OPEK+ na prvom sastanku uživo u Beču od početka pandemije 2020. dogovorile su se da od novembra smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

Komentari (0)

Svet