Planeta

Više poginulih u dve eksplozije kod somalijskog Ministarstva obrazovanja

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2022

-

16:52

Više poginulih u dve eksplozije kod somalijskog Ministarstva obrazovanja
Tanjug/AP/Farah Abdi Warsameh - Copyright Tanjug/AP/Farah Abdi Warsameh

veličina teksta

Aa Aa

Više osoba poginulo je danas u dve eksplozije automobila bombi koje su ciljale somalijsko Ministarstvo obrazovanja u Mogadišu, saopštile su policija i somalijska državna novinska agencija.


Rojters navodi, pozivajući se na svedoke, da je u eksplozijama poginulo najmanje 12 osoba, a više od 20 je povređeno.

Prva eksplozija je pogodila zid zgrade ministarstva, dok se druga dogodila kada su vozila hitne pomoći stigla na lice mesta, a veći broj ljudi se okupio da pomogne povređenima, rekao je britanskoj agenciji kapetan policije Nur Farah.

Policajac koji čuva ministarstvo saopštio je Rojtersu da je video najmanje 12 tela i više od 20 ranjenih.

Državna novinska agencija SONA objavila je da su eksplozije izazvale "brojne civilne žrtve, a da je među poginulima i novinar Mohamed Ise Kona".

Novinar Rojtersa koji se našao u blizini mesta eksplozije izvestio je da su se dve eksplozije dogodile u razmaku od nekoliko minuta i da su razbile prozore na obližnjim objektima, dok je krv žrtava bila primetna na asfaltu ispred zgrade.

Tanjug/AP/Farah Abdi Warsameh

 

"U drugoj eksploziji je spaljeno vozilo hitne pomoći, u trenutuku kada smo došli na lice mesta da prevezemo povređenog iz prve eksplozije“, rekao je agenciji zvaničnik hitne službe, dodajući da su u eksploziji povređeni vozač i radnik hitne pomoći.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za podmetnute eksplozije, Islamistička grupa Al Šabab često izvodi bombaške i oružane napade u Mogadišu i drugim mestima, ali nije poznato da li stoji iza najnovijih eksplozija, navodi Rojters.

Tanjug/AP/Farah Abdi Warsameh

 

Al Šabab, saveznik terorističke organizacije Al Kaida, koji deluje u Somaliji više od jedne decenije, nastoji da sruši centralnu vladu i uspostavi sopstvenu vlast zasnovanu na strogom tumačenju šerijatskog zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet