Planeta

U dvorištu nekadašnjeg internata u Kanadi pronađena još jedna masovna grobnica sa 182 tela

Komentari

Autor: Gardijan

30/06/2021

-

22:40

U dvorištu nekadašnjeg internata u Kanadi pronađena još jedna masovna grobnica sa 182 tela
U dvorištu nekadašnjeg internata u Kanadi pronađena još jedna masovna grobnica sa 182 tela - Copyright Tanjug/Andrew Snucins/The Canadian Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Posle otkrića dve masovne grobnice u dvorištima internata u Kanadi u kojima su živela deca Indijanaca, danas je otkrivena još jedna masovna grobnica u kojoj je zakopano 182 tela.

Članovi plemena Lower Kootenay Band i istoimenog rezervata koji se nalazi u Britanskoj Kolumbiji rekli su da su skeniranjem radarom pronašli zemne ostatke 182 osobe u dvorištu internata misije Svetog Eugena.

Pojedina tela su zakopana u plitkim grobovima dubokim svega jedan metar, navodi Gardijan

“Verujemo da su pronađeni ostaci članova indijanskih plemena“, istakli su članovi plemena Lower Kootenay Band. 

Više od 150.000 indijanske dece bilo primorano da pohađa internate

Od 19. veka pa sve do početka devedesetih godina, više od 150.000 indijanske dece primorano je da pohađa državne internate kako bi bili asimilovani u kanadsko društvo. Međutim, u internatima su deca godinama zlostavljana, zanemarivana i masovno umirala od bolesti. 

Pronalazak u internatu Svetog Eugena povećao je listu neobeleženih grobova. Prošle nedelje članovi plemena Prva nacija iz Saskačivena objavili su da je pronađeno još 751 neobeleženih grobova. Prošlog meseca u Kamlup indijanskom internatu otkrivena je grobnica sa 215 tela za koje se veruje da su uglavnom bila deca. 

Škola Svetog Eugena otvorena je 1890. godine, 1912. postala je industrijska škola. Prema dostupnim podacima, u njoj su često izbijale epidemije gripa, vaški, boginja i tuberkuloze. Vlada je preuzela upravu školom od katoličke crkve i zatvorila je 1969. 

U zvaničnim izveštajima iz škole, samo 19 učenika je preminulo u njoj, što sugeriše da se zvanični podaci ozbiljno ne slažu sa novim otkrićem. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet