Planeta

Nasilje u Meksiku nakon hapšenja sina "El Čapa" Ovidija Guzmana, vođe narko bande

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

19:17

Nasilje u Meksiku nakon hapšenja sina "El Čapa" Ovidija Guzmana, vođe narko bande
Tanjug/AP/CEPROPIE - Copyright Tanjug/AP/CEPROPIE

veličina teksta

Aa Aa

Meksičke vlasti uhapsile su vođu meksičke narko bande Ovidija Guzmana, sina pritvorenog Hoakina "El Čapa" Guzmana, saopštilo je danas pet neimenovanih zvaničnika za Rojters. Prema pisanju BBC ja usledilo je nasilje u državi Sinaloa - prijavljene su pucnjave, a guverner je saopštio da je 18 osoba hospitalizovano.

Ovidio, koji je postao ključna figura u kartelu Sinaloa nakon hapšenja njegovog oca, nakratko su zadržale snage bezbednosti 2019. godine, ali je brzo pušten da bi se okončalo nasilje u znak odmazde koje je vršila njegova narko banda.

SAD su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ili osude Ovidija, a njegovo hapšenje dolazi pred održavanje samita severnoameričkih lidera u Meksiko Sitiju sledeće sedmice, kojem će prisustvovati i američki predsednik Džozef Bajden i na kojem su pitanja bezbednosti na dnevnom redu. 

Jedan od meksičkih zvaničnika rekao je da će se Guzmanovo hapšenje verovatno pokazati kao dobrodošlo za odnose između SAD i Meksika uoči Bajdenove posete. 

Gradski aerodrom u gradu Kulijakanu, u kojem je uhapšen Ovidio, zatvoren je i tako će ostati do večeras, navedeno je na Tviteru. 

Lokalna vlast je pozvala ljude da ostanu u zatvorenom prostoru, a škole i administrativne kancelarije su zatvorene zbog mogućeg nasilja narko bandi.

Hoakin Guzman (65) osuđen je u Njujorku 2019. za krijumčarenje droge vredne milijarde dolara u SAD  i zaveru za ubistvo neprijatelja, a služi doživotnu kaznu u Supermaksu u Koloradu, najbezbednijem saveznom američkom zatvoru.

Kako se navodi, vest o hapšenju njegovog sina stigla je nakon noći nasilja u grada Kulijakan u severnoj meksičkoj državi Sinaloa, sedištu istoimenog narko kartela i jedne od najmoćnijih organizacija za krijumčarenje narkotika na svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet