Planeta

Hongkong odbio ultimatum Fejsbuka, Gugla i Tvitera, nastavlja uvođenje zakona o zaštiti podataka

Komentari

Autor: Al Džazira, Tanjug

06/07/2021

-

10:13

Hongkong odbio ultimatum Fejsbuka, Gugla i Tvitera, nastavlja uvođenje zakona o zaštiti podataka
Hongkong odbio ultimatum Fejsbuka, Gugla i Tvitera, nastavlja uvođenje zakona o zaštiti podataka - Copyright Tanjug AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Američki tehnološki giganti Fejsbuk, Gugl i Tviter upozorili su juče vladu Hongkonga da mogu ukinuti svoje servise u tom gradu ako vlasti nastave sa planiranim izmenama krivičnog zakona o zaštiti podataka, objavio je Vol Strit Žurnal (WSJ).

Kompanije su zabrinute da bi planirani propisi za rešavanje problema "doksinga" mogli da dovedu njihove zaposlene u rizik od krivičnih istraga ili krivičnog gonjenja zbog onoga što korisnici objavljuju na mreži, piše WSJ.

Doksing je radnja kojom se na mreži otkrivaju lični podaci ljudi, kao što su njihova stvarna imena, kućne adrese ili radno mesto bez dozvole korisnika.

Danas je iz Hongkonga stigao negativan odgovor. Vlasti su odbacile zabrinutost o kršenju prava korisnika na koji su upozoravali Fejsbuk, Gugl i Tviter i pretnju da će ostati bez usluga pomenutih kompanija.

Unsplash

 

Keri Lem, upravnik Hongkonga odbacila je upozorenja i istakla da predložena promena krivičnog zakona može da utiče samo na nelegalni doksing, odnosno, kada se privatni podaci korisnika dele bez njihovog znanja. 

Hongkong ima nameru da uvede novi zakon zbog antivladinih protesta iz 2019. godine kada su policajci bili na meti zato što su njihovi podaci objavljeni javno na mreži.

Objavljene su njihove kućne adrese i nazivi škola koje pohađaju njihova deca, a dobijali su i pretnje, prenosi Al Džazira.

Iz tog razloga vlasti Hongkonga su predložile promenu zakona o privatnosti, po kojim će prekršioci moći da dobiju godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 128.000 dolara ako obelodane tuđe podatke bez pristanka. 

Unsplash

 

Kompanije su, iako su svesne da je doksing ozbiljan razlog za brigu, izrazile zabrinutost da bi predložene zakonske sankcije mogle da pojedince pogode strogim sankcijama od čega bi i njihove firme imale štetu. To je bio razlog da Hongkongu pošalju ultimatum.

Međutim, Keri Lem je uporna u stavu da izmenama zakona o privatnosti njena vlada cilja samo ilegalni doksing i daje ovlašćenje poverenicima za privatnost da istražuju i sprovode operacije. 
Ona je dodala da su voljni da prime na sastanak predstavnike kompanija kako bi otklonili sve nedoumice ukoliko postoje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet