Planeta

Zabrinjavajuće upozorenje eksperta za AI: Uzdržite se od rađanja dece, stvaraju se uslovi za "savršenu oluju"

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2023

-

09:42

Zabrinjavajuće upozorenje eksperta za AI: Uzdržite se od rađanja dece, stvaraju se uslovi za "savršenu oluju"
Mo Gawdat - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši izvršni direktor kompanije Google X izdao je zastrašujuće upozorenje o opasnostima veštačke inteligencije u intervjuu u podkastu.

Mo Gavdat, stručnjak za veštačku inteligenciju (AI) i bivši direktor poslovanja u kompaniji Google X, upozorio je ljude koji još nemaju decu da "odustanu od te zamisli dok se ubrzani uspon veštačke inteligencije nastavlja".

"Rizici su toliko veliki, a kada uzmete u obzir sve druge pretnje po čovečanstvo, trebalo bi da se uzdržite od dece ako tek treba da se ostvarite kao roditelj", rekao je on voditelju Stivenu Bartletu u podkastu "Dnevnik jednog izvršnog direktora".

Ovo nije prvi put da su rukovodioci u tehnološkoj industriji izdali takvo upozorenje. Ranije ove godine, ključne ličnosti, uključujući Ilona Maska i suosnivača Epla Stiva Voznijaka, potpisale su otvoreno pismo u kojem su od programera tražili da odlože dalje inovacije na šest meseci kako bi industrija i krajnji korisnici imali vremena da obrade najnovija dostignuća.

Centar za bezbednost veštačke inteligencije takođe je izdao saopštenje u kojem se navodi:

"Ublažavanje rizika od izumiranja od strane veštačke inteligencije trebalo bi da bude globalni prioritet, pored drugih društvenih rizika kao što su pandemije i nuklearni rat"

Sem Altman, izvršni direktor OpenAI, tvorca popularnog čet bota ChatGPT, upozorio je na "egzistencijalni rizik".

"Najveći izazov sa kojim se čovečanstvo ikada suočilo", rekao je on.

Govoreći upravo na tu temu, Gavdat je otišao toliko daleko da je uporedio našu buduću realnost sa popularnim distopijskim filmovima poput "Blejd ranera".

"Nikada u istoriji čovečanstva nije bilo uslova za stvaranje ovakve savršene oluje. Ekonomsko, geopolitičko, globalno zagrevanje, klimatske promene, cela ideja o veštačkoj inteligenciji, ovo je savršena oluja... Dubina neizvesnosti nikada nije bila intenzivnija. Ako zaista volite svoju decu, da li biste zaista želeli da ih izložite svemu tome?"

Intervju dolazi nakon što je Bartlet imenovao Gavdata za glavnog AI službenika u svojoj marketinškoj agenciji "Flight Story".

"Proveo sam karijeru fasciniran ulogom koju tehnologija igra, a sada je ona zapravo najveći izazov sa kojim se čovečanstvo ikada suočilo", rekao je Gavdat.

"Veštačka inteligencija je kulminacija tehnološkog napretka i moje mišljenje je da će ona igrati bez presedana najvažniju ulogu u definisanju načina na koji je svet oblikovan. Sofisticiranost digitalne inteligencije je takva da je postala autonomna i da je nešto čemu se treba prilagodini, umesto kontrolisati. Od vitalnog je značaja da ostanemo u toku sa tim kako da to izvedemo. U suprotnom, rizikujemo da budemo zaostali", zaključio je Gavdat.

Komentari (0)

Svet