Planeta

Kako je Evropa pomogla Siriji da postane veći diler droge od meksičkih kartela

Komentari

Autor: Euronews

17/06/2023

-

15:36

Kako je Evropa pomogla Siriji da postane veći diler droge od meksičkih kartela
Tanjug/AP/SANA - Copyright Tanjug/AP/SANA

veličina teksta

Aa Aa

Kaptagon, malo poznata droga, stvara tri puta veće prihode za sirijski režim nego svi meksički karteli zajedno. A čak je i vrlo verovatno da nikada niste čuli za nju.

Međutim, droga koja izaziva veliku zavisnost, nalik amfetaminu, pod nazivom Kaptagon, doslovno je protunjala Bliskim Istokom.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva procenjuju da se čak 80 odsto tog proizvoda proizvodi u Siriji, stvarajući "otprilike tri puta više kombinovanih prihoda od meksičkih kartela" Asadovom režimu.

Ali kako je do ovoga došlo i šta je uopšte Kaptagon?

Veliki broj ljudi širom Bliskog Istoka koristi Kaptagon, koji se prodaje u obliku tableta ili praha. Studenti da bi bili produktivniji; taksisti, vozači kamiona, pa čak i vojnici koriste da bi ostali budni i obavljali svoje poslove, dok oni koji se suočavaju sa nestašicama hrane žele ovu drogu da bi ih "zasitila", objašnjava Kerolajn Rouz, direktorka Instituta "New Lines".

Upravo ova droga, navodno podstiče noćni život u Zalivu, zahvaljujući svojim karakteristikama koje izazivaju euforiju.

Sam Kaptagon je razvijen u Nemačkoj tokom šezdesetih godina prošlog veka kao farmaceutski lek za ADHD, narkolepsiju i depresiju.

Jedan od njegovih aktivnih sastojaka, fenetilin, kasnije je stavljen na crnu listu UN, tačnije 1986. godine, što je dovelo do toga da ga većina zemalja ukine.

Međutim, u Bugarskoj su ubrzo nastala nova proizvodna postrojenja sa falsifikovanim tabletama koje su turske bande prokrijumčarile na Bliski Istok, navodi se u izveštaju Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga iz 2018.

Tanjug/AP/SANA

 

Kada su tamošnje vlasti počele da se obračunavaju sa Kaptagonom ili Abu Hilalejnom (ocem dva polumeseca), kako ovu drogu još nazivaju na Bliskom Istoku, tokom ranih dvehiljaditih, proizvodnja je migrirala u Siriju.

Nedugo po izbijanju građanskog rata u Siriji 2011. i proizvodnja je naglo porasla.

"Politički i bezbednosni vakuum koji je nastao u okviru građanskog rata u Siriji i rezultirajući ekonomski kolaps stvorio je dovoljno prostora za napredovanje ilegalnih ekonomija poput Kaptagona", kaže Rouz za Euronews.

Ona je trgovinu opisala kao "ključni alternativni izvor prihoda" za sirijski režim i njegove saveznike koji žele da izbegnu sankcije Zapada i "održe lokalne strukture moći", posebno na jugu.

"Asad je Siriju pretvorio u farmu droge"

Crveni alarm se "upalio" tek u poslednjih nekoliko godina.

Iako je teško izračunati tačan efekat Kaptagona na bliskoistočno društvo, zbog nedostatka podataka, on postaje ključna briga u regionu.

"Droga je jedna od pošasti društva jer ga uništava, posebno na Bliskom Istoku gde omladina pati od nezaposlenosti u svetlu kolapsa ekonomskih uslova zbog politike vladara", kaže za Euronews Taim Alhadž, sirijski istraživački novinar.

"Stariji članovi porodice Asad organizovano proizvode drogu sa ciljem da zarade novac i da još više gurnu mlade ljude u korupciju kako bi ih sprečili da traže svoja oduzeta prava. Droga je ključ za velika vrata kriminala u svakom društvu, a kamoli u zemlji poput Sirije koja živi u stanju bezbednosnog haosa", dodaje on.

Tanjug/AP/SANA

 

Ipak, Sirija nije jedina.

Krajem avgusta 2022. godine, saudijske vlasti su izvršile svoju najveću operaciju protiv narkotika u istoriji, razbivši 46 miliona tableta amfetamina skrivenih u pošiljci brašna.

Jordan je osujetio pokušaj da se prokrijumčari 16 miliona tableta Kaptagon u februaru te godine - što je više od celokupne količine zaplenjene 2021.

Rouz kaže da većini bliskoistočnih država nedostaje odgovarajući sistem rehabilitacije i umanjenja štete, a posebno kampanja za podizanje svesti javnosti.

Ovo je posebno vidljivo u Siriji.

Uprkos tome što režim i njegovi saveznici ubiru milijarde od trgovine, Rouz kaže da postoji "malo dokaza da se prihodi Kaptagona ubrizgavaju direktno u sirijski javni sektor".

Umesto toga, "prljav novac" puni džepove režima i pomaže u održavanju "zamaha sirijskog bezbednosnog aparata" u tekućoj borbi protiv pobunjenika, finansiranjem regruta i snabdevanja, dodaje ona.

To je takođe ključna pregovaračka moneta za sukobljenog i izolovanog Bašara al Asada, sa temom u diplomatskim razgovorima između arapskih zemalja koje pokušavaju da normalizuju odnose.

"Trgovina drogom i šverc postali su politički pritisak koji Asad koristi za pregovore", kaže istraživački novinar Alhadž.

U maju je Damask pristao da sarađuje sa Jordanom i Irakom na identifikaciji izvora proizvodnje i šverca droge. Nedelju dana kasnije, sirijski švercer droge visokog profila i njegova porodica navodno su ubijeni u navodnom jordanskom vazdušnom napadu na jugu Sirije.

Evropski deo u sagi o Kaptagonu

Ispostavilo se da sirijski režim nije jedini koji ima koristi.

Evropa je uključena u trgovinu i proizvodnju Kaptagona kao "ključna odskočna tačka" za isporuku droge, kaže direktor Instituta "New Lines" Rouz.

Krijumčari koji žele da smanje sumu u pošljikama poslatim sa teritorija pod kontrolom sirijskog režima, prokrijumčariće tablete prvo u evropske pomorske luke ili osnovati lažne kompanije u unutrašnjosti kako bi preusmerili pošiljke nazad na odredišna tržišta", objašnjava ona.

"Samim tim što imaju rutu Kaptagona kroz Evropu, krijumčari pokušavaju da poboljšaju krediblitet svojih pošiljki i smanje šanse da budu uhvaćeni", dodaje Rouz.

Neizbežno su se neke od ovih zabranjenih droga našle na evropskim tržištima.

"Nema sumnje da organizovane bande u evropskim zemljama rade u kombinaciji sa porodicom Asad na isporuci droge Evropi", kaže Alhadž.

Italijanska policija je 2020. zaplenila oko 14 tona tableta Kaptagon u vrednosti od oko milijardu evra, opisujući to najvećom operacijom te vrste na svetu.

AP/Thanassis Stavrakis

 

Borba protiv Kaptagona, kao i većine drugih zabranjenih droga, zahteva višestruko rešenje, kažu oba stručnjaka.

Kratkoročno, Rouz predlaže da se "komunikacija između tranzitnih i odredišnih zemalja u trgovini Kaptagonom" mora poboljšati.

"Pootrebne su veće razmene obaveštajnih podataka i koordinacije u vezi sa strategijom protiv Kaptagona", kaže ona za Euronews upozoravajući na "direktnu saradnju sa sirijskim režimom" koji koristi svoju kontrolu nad trgovinom da "donosi ustupke".

Aladž pak, kaže da je potrebno pronaći sistemska rešenja za rešavanje ovog pitanja u Siriji.

"Problem Kaptagona nije najgori problem u Siriji. Zemlja živi u stanju tiranije zahvaljujući dominaciji porodice Bašara al Asada koji vlada gvožđem i vatrom i koja je ubila stotine hiljada i raselila milione"

"Asadov režim prvo mora da se okonča jer je ta porodica koren korupcije i propasti u ovoj zemlji", zaključuje Aladž.

Komentari (0)

Svet