Planeta

Novo istraživanje: Količina plastike u okeanima manja nego što se pretpostavlja

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

13:33

Novo istraživanje: Količina plastike u okeanima manja nego što se pretpostavlja
Novo istraživanje: Količina plastike u okeanima manja nego što se pretpostavlja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Postoji mogućnost da je količina plastike u okeanima daleko manja nego što se pretpostavljalo u poslednje dve decenije, odnosno da iznosi oko 3,2 miliona tona, a ne 50 do 300 miliona tona, kako se ranije pretpostavljalo.

Kako prenosi holandski Tajms, jedan od zaključaka do kojih su došli istraživači Univerziteta u Utrehtu je da mnogo više plastike ostaje u rekama i da mnogo manje stigne do okeana, a zasnovali su proračune na osnovu više od 20.000 lokacija na kojima su vršili merenja.

Prethodne procene količine plastike u okeanima zasnivane su uglavnom na zvaničnim podacima o količini plastike koja se proizvede godišnje, što je oko 400 miliona tona, odnosno ukupno deset milijardi tona od 1950-ih, od čega je samo šest odsto ponovo upotrebljeno.

Na osnovu tih procena, ekološke organizacije procenjuju da više od deset miliona tona plastike završi u okeanima svake godine.

"Samo mali deo plastičnog otpada stiže do okeana. A ono što ostane u okeanima pluta u velikim komadima mnogo duže. U vodi ima daleko manje mirkoplastike nego što se mislilo", naveo je okeanolog na Utrehtskom univerzitetu Mikael Kandorp.

Biolog Merajn Tinga je ''oprezno optimističan'' u pogledu ovih zaključaka, navodi holandski Tajms.

"Naravno, nadamo se da je plastike manje od očekivanog. Ali, čak i ako je količina otpada sto puta manja nego što se ranije mislilo, ipak je previše. Naročito je loše ako se otpad duže zadržava u rekama, gde ga je relativno lakše očistiti'', smatra Tinga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet