Planeta

Indijska svemirska letelica uspešno sletela na Mesec

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2023

-

14:48

Indijska svemirska letelica uspešno sletela na Mesec
Tanjug/AP/Aijaz Rahi - Copyright Tanjug/AP/Aijaz Rahi

veličina teksta

Aa Aa

Indijska svemirska letelica Čandrajan-3 uspešno je izvršila sletanje na Mesec, saopštila je Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO).

"Indijo, stigli smo do željene destinacije", piše u Tviter objavi ISRO.

Južni pol Meseca se smatra područjem od ključnog naučnog i strateškog interesa za države koje istražuju svemir. Ova misija bi mogla da potvrdi status Indije kao globalne supersile u svemiru, navodi CNN.

Prethodni pokušaj indijskog svemirskog programa da pošalje letelicu na Mesec propao je 2019, a misija Čandrijan 3 dolazi svega nekoliko dana nakon što se ruska letelica, prva u poslednjih skoro 50 godina koja je imala istu misiju, srušila na površinu Meseca.

Sonda, odnosno lender Vikram, što na sanskrtu znači ''hrabrost'', odvojio se od pogonskog modula prošle nedelje i od tada je, nakon što je ušao u lunarnu orbitu, poslao fotografije površine Meseca.

Indija je 2014. godine postala prva azijska zemlja koja je postavila satelit u orbitu oko Marsa i trebalo bi da lansira misiju sa posadom u Zemljinu orbitu u narednih nekoliko godina, počevši od probnih letova bez posade 2024.

Samo Rusija, SAD i Kina su prethodno postigle kontrolisano sletanje na površinu Meseca

Komentari (0)

Svet