Planeta

Indijska svemirska letelica bi trebalo danas da sleti na južni pol Meseca

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

07:53

Indijska svemirska letelica bi trebalo danas da sleti na južni pol Meseca
AP Photo/Aijaz Rahi - Copyright AP Photo/Aijaz Rahi

veličina teksta

Aa Aa

Indijska svemirksa letelica Čandrijan 3 trebalo bi da danas na južni pol Meseca spusti svoju sondu Vikram, nešto posle 18 sati po indijskom vremenu (posle 14 sati po našem), što bi bilo prvi put da neka letelica sleti na tu lokaciju.

Prethodni pokušaj indijskog svemirskog programa da pošalje letelicu na Mesec propao je 2019, a misija Čandrijan 3 dolazi svega nekoliko dana nakon što se ruska letelica, prva u poslednjih skoro 50 godina koja je imala istu misiju, srušila na površinu Meseca, prenosi Gardijan.

Bivši načelnik indijskog svemirskog programa Kailasavadivu Sivan istakao je da postoje naznake koje ukazuju da će sletanje na Mesec biti uspešno.

On je istakao da je Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) izvršila korekcije nakon neuspeha pre četiri godine, kada su naučnici izgubili kontakt sa lunarnim modulom nekoliko trenutaka pre njegovog planiranog sletanja.

Sonda, odnosno lender Vikram, što na sanskrtu znači ''hrabrost'', odvojio se od pogonskog modula prošle nedelje i od tada je, nakon što je ušao u lunarnu orbitu, poslao forotgrafije površine Meseca.

Indija je 2014. godine postala prva azijska zemlja koja je postavila satelit u orbitu oko Marsa i trebalo bi da lansira misiju sa posadom u Zemljinu orbitu u narednih nekoliko godina, počevši od probnih letova bez posade 2024.

Samo Rusija, SAD i Kina su prethodno postigle kontrolisano sletanje na površinu Meseca.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

23.08.2023 11:21

Амариканци лажирали још 1969, руси неки дан нису успели, надајмо се да ће индијци успети.

Svet