Agrobiznis

Srbija dobila dozvolu za izvoz piletine u EU - u februaru odluka i za svinjsko meso

Komentari

Autor: Euronews

28/09/2021

-

13:24

Srbija dobila dozvolu za izvoz piletine u EU - u februaru odluka i za svinjsko meso
Srbija dobila dozvolu za izvoz piletine u EU - u februaru odluka i za svinjsko meso - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je danas dogovoreno da se podigne rampa za izvoz piletine iz Srbije u Evropsku uniju, dok će se o prodaji svinjskog mesa na rafovima u prodavnicama širom Evrope još voditi pregovori početkom sledeće godine.

Kako je za Euronews Srbija potvrđeno u Ministarstvu poljoprivrede, za dve nedelje kreće procedura odobravanja izvoza pilećeg mesa, a u februaru sledeće godine će u Srbiju doći kontrolori Direktorata za poljoprivredu EU koji bi trebalo da odobri i izvoz svinjskog mesa. Srbiji je odobreno i da podnese zahtev za izvoz žive stoke. To je ishod današnjeg sastanka ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa predstavnicima Direktorata u Briselu.

”Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržistu. Kada je reč o svinjskom mesu imaćemo još jednu kontrolu u februaru mesecu, ali mi smo svoj posao završili”, poručio je Nedimović iz Brisela za Tanjug.


Nedimović napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe. Poslednji put kada je Srbija bila pristuna na evropskom tržistu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ. U međuvremenu izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

 

Nova tržišta daju šansu za veće prihode

”Sada otvaramo nova tržista sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravimo dodatnu vrednost”, ocenjuje Nedemović.

U svojoj poruci poljoprivrednicima u Srbiji ministra Branislav Nedmović naglašava da je najvažnije da povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.


”Ako to uradimo sada imamo nekoliko različitih tržista i u zavisnosti od cene bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi - da ti je sve otvoreno i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš”, kaže Nedimović.

Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu EK za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelan u narednih sedam godina.

Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapacitata i ruralnog turizma u zemljma u procesu pristrupanja.

Srbija poslednjih 30 godina nije mogla da prodaje meso u Evropi, jer nije ispunjavala stroge uslove EU. Razlog za zabranu je bila obavezna vakcinacija protiv kuge svinja, koju je Srbija sprovodila sve do 2019. godine.

Ukidanje vakcinacije je bio i prvi korak ka proceduri za omogućavanje izvoza svinja na tržište EU. Osim izvoza, Srbiji će biti odobren i tranzit svinjskog mesa kroz EU, što bi trebalo značajno da pojednostavi i pojeftini troškove izvoza i transporta mesa za Rusiju, odnosno za Carinski savez.

Komentari (0)

Biznis