Agrobiznis

Ukrajinsko ministartvo poljoprivrede: Uprkos ruskom napadu setva veća od prošlogodišnje

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2022

-

11:09

Ukrajinsko ministartvo poljoprivrede: Uprkos ruskom napadu setva veća od prošlogodišnje
Ukrajinsko ministartvo poljoprivrede: Uprkos ruskom napadu setva veća od prošlogodišnje - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski ratari su do danas zasejali oko 400.000 hektara raznim prolećnim poljoprivrednim kulturama, ili za desetinu više nego do 31. marta prošle godine, uprkos ruskom napadu, izjavio je danas zamenik ministra poljoprivrede Taras Visockij.

Nedostatak goriva nije uticao na setvu, rekao je Visockij na jednoj lokalnoj televiziji, dodajući da vlada "pregovara sa dobavljačima kako setvena kampanja ne bi stala“, prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da su zvaničnici ukrajinskog ministarstva poljoprivrede u ranijim izjavama za Rojters rekli da bi površine pod prolećnim usevima 2022. mogle da budu više nego prepolovljene u odnosu na prošlu godinu, na oko 7,0 miliona hektara u odnosu na 15 miliona hektara koliko se očekivalo pre rata.

Upozorili su tada da bi poljoprivrednici mogli da smanje površine zasejane suncokretom i kukuruzom, ali i da povećaju površine pod ječmom, ovsem, ili graškom...

Dozvola za izvoz kukuruza i ulja

Ukrajina je od početka ruskog napada obustavila izvoz raži, ovsa, prosa, heljde, soli, šećera, mesa i stoke i uvela izdavanje izvoznih dozvola za pšenicu. Vlada je saopštila da će, ipak, dozvoliti slobodan izvoz kukuruza i suncokretovog ulja.

Visockij je rekao da Ukrajina na kraju marta ima 13 miliona tona kukuruza i 3,8 miliona tona pšenice na zalihama.

Novi ukrajinski ministar poljoprivrede, Nikola Solskij, rekao je prošle nedelje da zalihe žitarica za izvoz iznose 7,5 milijardi dolara, ali nije precizirao kolika je raspoloživa količina.

Globalne cene hrane će nastaviti da rastu ako se situacija u Ukrajini posle napada ne promeni, dodao je on, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis