Agrobiznis

Udruženja poljoprivrednika o otkupnoj ceni pšenice: Ovogodišnji rod mora biti najmanje 50 dinara

Komentari

Autor: FoNet

16/06/2022

-

11:11

Udruženja poljoprivrednika o otkupnoj ceni pšenice: Ovogodišnji rod mora biti najmanje 50 dinara
Udruženja poljoprivrednika o otkupnoj ceni pšenice: Ovogodišnji rod mora biti najmanje 50 dinara - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara za kilogram jer su znatno poskupeli proizvodni troškovi, saopštila su danas udruženja "Pančevački Ratari", "Agrarni forum" i "Građanska neposlušnost"’ Dolovo.

"Tražimo da država konačno počne da tretira pšenicu kao osnovni prehrambeni proizvod od strateškog značaja za državu i stanovništvo, što podrazumeva određivanje zaštitne – garantovane otkupne cene za državne robne rezerve, odnosno 10 odsto roda svake proizvodne godine", saopštili su iz udruženja.

Oni navode da država koja je sama prihvatila pravac evropskih integracija mora da se ponaša kao članice Evropske unije i oslobodi tržište, odnosno da ukine zabranu izvoza žitarica, naročito sad pred samu žetvu, pogotovu što su "puni magacini i ambari pšenice i kukuruza, a samo što nisu kombajni počeli da žanju novi ovogodišnji rod, navode ratari".

U cilju konkurentnosti poljoprivrednika Srbije sa evropskim farmerima, oni traže da se vrate osnovni podsticaji, odnosno subvencije po hektaru u iznosu od 200 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis