Agrobiznis

Dok "Agar" bere plodove, "Šepard" čuva stado ovaca: Niški stručnjaci izradili robote koji pomažu poljoprivrednicima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2023

-

20:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Budućnost u kojoj će roboti pomagati poljoprivrednicima na njivama, pašnjacima ili u voćnjacima, ne čini se tako daleka. "Agar" je prvi robot koji će moći da bere plodove, ali i da ore, seje, kosi travu, sadi, prska ili navodnjava. Izradili su ga stručnjaci Mašinskog fakulteta u Nišu i kompanije "Coming", uz podršku Fonda za inovacionu delatnost.

"Na tržištu trenutno ne postoji robot koji je univerzalne namene. Mi pravimo univerzalnu platformu koja, uz pomoć modifikacija i nekih specifičnosti, zamenom nastavaka obavlja razne delatnosti", kaže softver inženjer u kompaniji "Coming" Nikola Velčev.

Inženjer razvoja u ovoj kompaniji, Lazar Stojanović, ističe da je ideja bila da se napravi sistem koji će platformu da podiže i spušta, odnosno da menja visinu, a da su to postigli mehanizmom točka koji može da promeni visinu od 190 do 650 milimetara.

"Potrebno je da platforma stoji horizontalno. Na primer, kada ima neki uspon podigne zadnji deo, kad ide nizbrdo podiže prednji kako ne bi došlo do prevrtanja. Tako i bokove može da koriguje", naglašava Stojanović.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Robot je testiran sa teretom od 350 kilograma, i mogao je da ga povuče uz nagib od 20 stepeni, a u planu je poboljšavanje ovih mogućnosti tako da mašina može poneti više tereta, što se pre svega planira smanjivanjem težine samog robota, objašnjava inženjer automatike u kompaniji "Coming" Natalija Miljković.  

"Agar" će moći da radi po svim vremenskim uslovima, sa tri baterije i do 24 sata bez prekida. Njime će moći da se upravlja džojstikom ili GPS navigacijom, ali će moći da radi i samostalno.

"Treći modul je kompletno autonomno kretanje uz pomoć kamera i nekih senzora. Znači, vi zadate krajnju tačku, a on pronalazi najbolju putanju, najkraći put. I, naravno, tu postoji bezbednost, prepoznavanje prepreka, ljudi", rekao je Velčev.

Robot-pastir za stado od 600 ovaca

Niški stručnjaci osmislili su i prvog robota-pastira na svetu koji je već uspešno testiran na stadu od oko 300 ovaca. Prototip "Šeparda" sastoji se od najmanje četiri jedinice spojene žicom kroz koju prolazi struja niskog napona. Tako formirana pokretna ograda može da "čuva" stado od 600 ovaca i sprovede ih do određene lokacije.

Euronews Srbija/Printskrin

 

"Može u toku dana da ih odvede na određenu lokaciju da piju vodu, može hitno da ih skloni u slučaju nek vremenske ili elementarne nepogode, kao što je požar, i da ih dovede na sigurnu lokaciju. Ovakav sistem unosi revoluciju u stočarstvo i može da pomogne da se stočarstvo vrati na velika vrata ne samo u našem regionu", kaže vanredni profesor na Matematičkom fakultetu u NIšu Milan Banić.

Velčev naglašava da tržišta za ovakvu tehnologiju ima, jer u poljoprivredi postoji veliki problem koji se tiče radne snage.

"Mi ne pokušavamo da zemenimo poljoprivrednike, nego da nadomestimo ono što je veliki problem u svetu - nedostatak radne snage za poljoprivredne delatnosti", dodaje Velčev.  

Euronews Srbija/Printskrin

 

Za usavršavanje "Šeparda" potrebne su, kažu, bar još dve godine, ali i ozbiljna ulaganja, dok bi njegov kolega "Agar" već do kraja ove godine mogao da se nađe na tržištu. Za nekoliko godina očekuju i pokretanje serijske proizvodnje, ali i da robot-poljoprivrednik bude na listi subvencionisane opreme, što bi mu, kažu, značajno snizilo cenu i omogućilo da ga kao pomoć koriste i mali proizvođači.

Komentari (1)

Zoran

21.02.2023 22:25

Gde su prelevmani ili još bolje zabrana na uvoz imitacija sira i kačkavalja koji se rade iz palminog ulja i mleka punih transmasnih kiselina ŠTETNIH PO LJUDSKO ZDRAVLJE ,a sa druge strane sa uvoznom cenom od 2,2 -3 € / kg dampinguje naše proizvode koji su proizvedeni iz domaćeg mleka Ti proizvodi se uvoze godinama u neograničenim količinama bez ikakvih kvota,prelevmana,carina ,a u poslednjih 2-3 godine posle savladavanje tehnologije proizvode u Srbiji a manje uvoze i ne više u rinfuzu već u ekskluzivnom pakovanju gde više košta limenka nego sira u njemu ,a posebna je priča kako se ti proizvodi deklarišu i prilikom prodaje neizdvajaju u posebne vitrine kako je propisano ......!!!!

Biznis