Agrobiznis

Narodna banka Srbije uvela olakšice za još jednu kategoriju dužnika: Moći će da odlože rate do 12 meseci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2023

-

14:39

Narodna banka Srbije uvela olakšice za još jednu kategoriju dužnika: Moći će da odlože rate do 12 meseci
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je na današnjoj vanrednoj sednici odluku kojom je omogućen reprogram poljoprivrednih kredita i dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća, saopštili su iz NBS. Kako su naveli, imajući u vidu da je utvrđeno da su u trenutnoj fazi poljoprivrednog ciklusa usled otežanih okolnosti, a naročito usled smanjene tražnje i nepovoljnih kretanja cene malina na međunarodnom tržištu, lica uključena u lanac proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljnom položaju, omogućen je reprogram obaveza dužnicima banke koji se bave otkupom i skladištenjem voća u hladnjači.

"Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci. Rok otplate kredita se u slučaju reprograma produžava tako da iznos rate, odnosno periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs period,  utvrđen u momentu odobravanja reprograma ne bude veći od iznosa pre primene reprograma, a u toku trajanja grejs perioda dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu", saopštili su iz NBS.

Zahtevi za reprogram do kraja aprila

Kako su naveli, pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji na dan 31. maja 2022. godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje, koji nisu u statusu neizmirenja obaveza u toj banci, i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom, odnosno problematičnim potraživanjem u smislu propisa Narodne banke Srbije.

Zahtev za reprogram dužnici mogu podneti banci u poslovnim prostorijama banke, elektronskim putem ili poštom, do 30. aprila 2023. godine, pri čemu banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Pixabay

 

"Usvajanjem ovog propisa, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Narodna banka Srbije iskazuje puno razumevanje otežanih okolnosti u kojima su se, pored poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom voća, našla i lica koja obezbeđuju realizaciju proizvodnje otkupom i skladištenjem voća u hladnjači. Na ovaj način ostvaruje se jedinstven pristup procesu proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u celini, sa ciljem da se trenutne okolnosti prevaziđu na optimalan način, kao i da se očuva baza za dalji razvoj ovog segmenta poljoprivrede", naveli su iz NBS.

Narodna banka Srbije je inače u oktobru usvojila propise koji omogućavaju poljoprivrednicima pauze u otplati kredita u trajanju do 12 meseci. Dužnicima banke i davalaca finansijskog lizinga iz oblasti poljoprivrede je omogućen reprogram postojećih obaveza, što znači da se ti dužnici mogu opredeliti da im se izmirivanje obaveza po osnovu glavnice odloži u periodu od najmanje šest meseci do godinu dana, a u zavisnosti od sopstvenog izbora trajanja grejs perioda u okviru reprograma. Reprogram je tada omogućen poljoprivrednicima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis