Biznis vesti

Narodna banka o uticaju cena povrća na inflaciju: Dvogodišnja suša se odrazila na sve useve u zemlji, pa i na krompir

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2022

-

18:23

Narodna banka o uticaju cena povrća na inflaciju: Dvogodišnja suša se odrazila na sve useve u zemlji, pa i na krompir
Narodna banka o uticaju cena povrća na inflaciju: Dvogodišnja suša se odrazila na sve useve u zemlji, pa i na krompir - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da su suša, niske cene u vreme pandemije, povećana potražnja nakon ukidanja restriktivnih epidemijskih mera, rast cena naftnih derivata i visoki troškovi proizvodnje uticali na poskupljenje praktično svih vrsta svežeg povrća, uključujući i krompir.

NBS je u odgovoru na tvrdnje nekih medija u vezi sa uticajem cene sirove hrane na stopu inflacije, objasnila da se dvogodišnja suša negativno odrazila na sve useve u zemlji, pre svega na prinose kukuruza, soje i suncokreta, ali i na proizvodnju povrća, primetivši da se time mediji uglavnom ne bave.

"Prošle godine su tokom letnjih meseci, od jula do septembra, cene povrća povećane za dodatnih četiri odsto, a ove godine očekujemo da njihov rast iznosi oko šest procenata", naveli su iz NBS-a.

Podsetili su da je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na predstavljaju Izveštaja o inflaciji NBS-a govorila o uzrocima rasta cena neprerađene hrane u Srbiji, te da je istakla da je na aktuelnu stopu rasta cena povrća uticala i niska baza, odnosno izrazito niske cene iz perioda pandemije.

Nakon toga, kazali su iz NBS-a, usledio je nagli izlazak iz pandemije, odnosno ukidanje restriktivnih zdravstvenih mera, koje je sa sobom donelo i nagli rast tražnje sa otvaranjem ugostiteljskih objekata i turističkih centara.

Takođe, poručuju da su na rast cena praktično svih razmenljivih proizvoda, uključujući i sve vrste hrane, uticali i rast cena nafte i derivata nafte, kao i problemi u lancima snabdevanja koji su povećali troškove domaćeg i međunarodnog transporta.

"Oporavak ugostiteljstva i svadbe digli cene hrane"

Na kraju na rast cena svih vrsta hrane uticao je i rast troškova poljoprivredne proizvodnje, rekli su iz NBS-a i naveli da su, prema podacima Republickog zavoda za statistiku, troškovi poljoprivredne proizvodnje za godinu dana povećani su za oko 34 odsto, dok su u odnosu na period od pre dve godine, ti troškovi povećani za oko 55 odsto.

"Konkretno, samo u poslednjih godinu dana cena semena povećana je za 32 odsto, cena đubriva za 177 odsto, cena sredstava za zaštitu bilja za 26 odst, a poskupele su i mašine vezane za poljoprivrednu proizvodnju, kao i usluge održavanja mašina i opreme koje se koriste u poljoprivredi", naveli su iz NBS-a.

Na pitanje koliko su svadbe uticale na rast cena povrća iz NBS su naveli da je pad prometa u ugostiteljstvu tokom 2020. godini iznosio 25,9 odsto, a da je u 2021. godini, nakon popuštanja većeg dela restriktivnih zdravstvenih mera, zabeležen rast prometa u tom sektoru od 71,7 odsto.

Prema njihovim rečima, u periodu januar - maj 2022. godine, u poređenju sa istim periodom 2021. godine, realni promet u ugostiteljstvu povećan je za 64,8 odsto, što je u velikoj meri uticalo na potražnju neprerađene hrane. Kada je u pitanju cena krompira, rekli su da je najniža zabeležena cena od oko 40 dinara bila u aprilu i maju 2021.

"Poslednjih meseci, usled delovanja svih prethodno navedenih faktora, prosecna maloprodajna cena krompira u Srbiji kreće se na nivou od 90 do 100 dinara", objasnili su iz NBS-a.

Dodali su da je proizvođačka cena krompira za samo godinu dana, od juna prošle godine do istog meseca ove povećana za 152,6 odsto.

"Napominjemo da su ovo proizvođačke cene, odnosno praktično cene po kojima određeni proizvod prelazi iz ruku proizvođača u ruke trgovinskih lanaca, odnosno maloprodavaca", napominje se u odgovoru cnetralne banke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis