Biznis vesti

Procena o kretanju inflacije u Srbiji: Narodna banka vrhunac rasta cena očekuje u septembru

Komentari

Autor: Bloomberg Adria / Tanjug

17/08/2022

-

11:18

Procena o kretanju inflacije u Srbiji: Narodna banka vrhunac rasta cena očekuje u septembru
Procena o kretanju inflacije u Srbiji: Narodna banka vrhunac rasta cena očekuje u septembru - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije (NBS) je najavila da i pored neočekivano jakih i postojanih inflatornih pritisaka, ipak očekuje da će rast cena započeti opadajuću putanju u ovoj godini, objavio je Bloomberg Adria.

"Prema avgustovskoj projekciji očekujemo da će međugodišnja inflacija tokom trećeg tromesečja ove godine dostići vrhunac, a da će zatim imati opadajuću putanju, uz očekivani snažniji pad u drugoj polovini sledeće godine i povratak u granice cilja u prvoj polovini 2024. godine", navodi centralna banka u poslednjem izveštaju o inflaciji.

Prema projekcijama NBS inflacija u septembru će dostići vrhunac od 14 odsto a od oktobra će nastaviti da pada i u mesecima do kraja godine će se kretati oko 11 do 11,5 odsto. Na inflaciju, kako je rečeno, najviše utiču cene energenata, a prema iznetim globalnim podacima neke vrste uglja su od početka godine poskupele za 140, a druge i za više od 200 odsto.

U poređenju sa prethodnom projekcijom iz maja, inflacija će se u celom horizontu projekcije kretati na višem nivou, jer su se materjalizovala dva ključna rizika projekcije - zaoštravanje geopolitičkih tenzija i rast cena energenata po tom osnovu, kao i poljoprivredna domaća sezona, koja nasuprot očekivanjima neće biti prosečna, već sličnija prošlogodišnjoj usled suše.

Fonet/Milica Vučković

 

Projekcija rasta BDP Srbije za sada izgleda na dobroj putanji i banka je zadržala projekciju na 3,5 do 4,5 odsto koliko je i očekivala u maju, jer je domaća aktivnost bila iznad očekivanja u drugom tromesečju.

"Ipak, zbog očekivanog usporavanja ekonomske aktivnosti u ostatku godine u uslovima jačanja recesionih pritisaka u zoni evra korigovali smo najniže privredni rast za 2023. godinu za 0,5 procentnih poena, na raspon 3,5 do 4,5 odsto godišnje, čime bi trebalo da doprinese slabljenje efekta konflikta u Ukrajini na eksternu tražnju, kao i planirana realizacija investicionih projekata", navodi se u izveštaju NBS.

Tabaković: Vrhunac inflacije u septembru

Guverener Narodne banke Srbije Jorgovanks Tabaković ocenila je danas da će iz sukoba u Ukrajini jedino Evropa izaći slabija i to dugoročno može biti problem sa kojim će se Srbija suočavati jer najveći deo našeg izvoza ide u Evropu a najviše investicija dolazi iz Evrope.

Ona je na avgustovskom predstavljanju inflacije navela da su se od prethodnog izveštaja materijalizovali neki ključni rizici iz međunarodnog okruženja što se nije odrazilo na bruto domaći proizvod ali jeste na inflaciju.

Pod uticajem visokih troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja, i inflacija u Srbiji je nastavila da raste i u julu je iznosila 12,8 odsto, od čega je oko 70 odsto doprinosa poticalo od rasta cena hrane i energenata.

Fonet/Milica Vučković

 

"Iako smo i u maju pretpostavljali da će inflacija narednih meseci rasti, zbog geopolitičkih kretanja i nepovoljnih agrometeoroloških događanja cene hrane i energenata su prethodnih meseci ostavrili veći rast od predviđenog", rekla je Tabaković.

Navela je da će prema novoj projekciji međugodišnja inflacija u trećem kvartalu dostići vrhunac, najverovatnije u septembru, a da će zatim početi da opada.

Istakla je da je zbog rasta troškovnih pritisaka i uvozne inflacije iznad očekivanja nastavljeno umereno zaoštravanje monetarne politike, što je rađeno kroz korigovanje referentne kamatne stope, u junu za 50 baznih poena, u julu i avgusutu za po 25 i da ona sada iznosdi 3,0 odsto.

Navela je da je u takvim uslovima kreditna aktivnsot ostala važan faktor obezbeđenja sredstava za proizvodnju i finansiranje investicija i potrošnje.

"Međugodišnja stopa rasta domaćih kredita nemonetarnom sektoru u junu je ubrzana i iznosila je 13,1 odsto, a učešće problematičnih kredita je spušteno na najniži nivo od 3,26 odsto", rekla je Tabaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis