Agrobiznis

Agroprognoza za naredni period: Poljoprivrednici strepe hoće li biti kasnih mrazeva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2023

-

11:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Proleće je najzahtevnije godišnje doba ne samo za progoziranje, već i poljoprivredne useve, jer u samo jednom danu mogu se smeniti sva četiri godišnja doba, kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Lazarević.

Ona je navela da je zbog blage zime proces cvetanja ove godine poranio za oko mesec dana. Poljoprivrednici sada strepe hoće li biti kasnih mrazeva, dovoljno vlage u zemljištu i koje nas temperature očekuju u periodu mart-maj.

"Što se poljoprivrede tiče, u martu je najhitniji zadatak sadnja voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, vinove loze i ruža. Prognostički modeli svake godine daju sve toplija godišnja doba, na šta smo se nekako svi navikli. Tako će biti i ovog proleća. Temperature će biti iznad proseka, naročito u drugoj polovini proleća kada će nastupiti i nešto sušni period. Srednja maksimalna temperatura kretaće se vidimo od 14 do 25 stepeni", kaže urednica vremenske prognoze u Euronews Srbija Milena Lazarević.

Navodi da je sušnom periodu prehodila blaga zima sa malo padavina. U Alpima je na početku marta bilo za oko 60-70 procenata manje snega nego što je to uobičajeno.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Dakle, i tokom ovog proleća imaćemo deficit padavina, a situacija će se najverovatnije pogoršati tokom leta. Zato ne zaboravite da svoje biljke temeljito zalivate, jer bez obilne količine vode sadnice neće puštati koren. Što se kasnih mrazeva tiče, mala je verovatnoća za njih. Iako ih bude bilo, biće ih u aprilu i biće slabi, tako da ne bi trebalo da oštete već procvetale krošnje", navela je Lazarević.

Dodaje da je sada vreme za proređivanje krošnje. Orezivanje je jedini način da svo voće dobije dovoljno sunca i stvori plodove sa dobrim ukusom. Ovog proleća očekujemo da će biti dovoljno sunčanih sati, po danu oko 14-15.

"Početkom aprila očekujemo da se temperatura zemljišta ustali na 10-12°C i tada se može početi sa sadnjom kukuruza i soje. Na kraju da napomenem da je sezonska prognoza ustvari procenat verovatnoće da će se neki događaj ostvariti. Za što tačnije i preciznije podatke ovu prognozu je najbolje kombinovati sa dnevnim vremenskim izveštajima", kaže Lazarević.

Komentari (0)

Biznis