Biznis vesti

AERS: Od 1. novembra viša cena gasa za 10 odsto, drugo poskupljenje ove godine

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

13:32

AERS: Od 1. novembra viša cena gasa za 10 odsto, drugo poskupljenje ove godine
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet Agencije za energetiku (AERS) je na današnjoj sednici dao saglasnost da se od 1. novembra poveća cena prirodnog gasa u javnom snabdevanju za 10 odsto i iznosi 4,54 dinara po kilovat satu bez poreza i taksi, odnosno 5,02 din/kWh sa porezima i taksama.

AERS je saopštila da je Savet Agencije dao saglasnost na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača o novim cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje, koje će se primenjivati počev od 1. novembra.

Kako je navedeno, prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju u Srbiji, je viša za 10,0 odsto i iznosi 4,54 din/kWh bez poreza i taksi (odnosno 5,02 din/kWh sa porezima i taksama).

Saglasnost Agencije objavljuje se u Službenom glasniku RS i na internet stranici Agencije. I nakon ovih korekcija, prosečna cena prirodnog gasa za javno snabdevanje u Srbiji (bez taksi i poreza) i dalje je jedna od najnižih u Evropi, navedeno je u saopštenju.

To će biti drugo poskupljenje gasa ove godine, s obzirom da je gas od 1. maja poskupeo za 10 odsto, kada i struja za osam odsto. Cena gasa sa porezom je tada povećana na 4,55 dinara po kilovat satu, a cena struje na 13,31 dinar sa porezom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis