Biznis vesti

Gde i kako podneti zahtev: Počelo prijavljivanje za priključak nelegalnih objekata na komunalnu infrastrukturu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2023

-

11:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je počelo prijavljivanje građana, koji žive u nelegalno izgrađenim objektima, za priključenje na komunalnu infrastrukturu - struju, vodu, grejanje, kanalizaciju. Rok za prijavu je do 15. oktobra. Zahtevi za priključenje na sve infrastrukturne mreže ili na pojedinačnu mrežu, podnose se službi za ozakonjenje opštine ili grada na čijoj se teritoriji nalazi objekat.

Milorad Marunić, koji živi u Novosadskoj ulici u Batajnici, zainteresovan je za akciju koju sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Čak i u onim batajničkim ulicama ispod kojih je provučena infrastrukturna mreža, povezivanje pojedinih kuća je izostalo. Takav je slučaj i u Novosadskoj ulici. Kuća Milorada Marunića izgrađena je 1972. godine, a telefon i struju dobili su ubrzo nakon izgradnje. Povezivanje na vodovodnu mrežu čekali su tridesetak godina, a sada će, kaže, podneti prijavu za priključenje na postojeću gasnu mrežu, ali strahuje da će pribavljanje dokumentacije koja se traži biti nepremostiva prepreka.

"S tim što oni traže da se izvadi dokument da je kuća u procesu legalizacije. Prilikom gradnje kuće plaćene su sve komunalije, a sa tim bi trebalo da se uračuna da je plaćen priključak vode, struje, telefona i gasa... To su bile ogromne pare koje su date skoro koliko je vredela kuća. Kakvu potvrdu traže, gde ja mogu da uzmem potvrdu da sam u procesu legalizacije, to uopšte nije objašnjeno", priča Milorad za Euronews Srbija. 

Međutim, u brošuri ministarstva se navodi da će priliku za priključak imati i oni koji nisu pokrenuli postupak ozakonjenja objekta, ali će u tom slučaju nadležnom organu morati da dostave overenu izjavu da je objekat izgrađen i da se koristi za stanovanje. Ipak, nedostatak šahti u ulici prvi je znak da kanalizaciona mreža uopšte i ne postoji, a naš sagovornik, iako bi želeo priključak i na nju, nije optimista će se to uskoro desiti.

Euronews

Milorad Marunić

"Imamo najveći problem jer nemamo kanalizaciju, plivamo u septičkim jamama. Kanalizacija će ovde proći kada ja umrem, a možda ni tada", skeptičan je Milorad.

On ima rok do 15. oktobra za prijavu i do tog datuma će prijavljeni građani znati da li imaju pravo na priključenje. Rok za izvođenje radova nije poznat, a priključivanje će svako domaćinstvo morati da plati.

Vesić: Priključak osnovno ljudsko pravo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je nedavno za Euronews Srbija da je država omogućila da se građani prijave i priključe na komunalnu infrastrukturu, jer je to osnovno ljudsko pravo. On je naveo da će u roku od mesec dana, svi imati mogućnost da se prijave i legalno dobiju struju,vodu, gas, grejanje i da produženje roka neće biti.

Euronews Srbija

 

"Opštine donose rešenje onom koji je podneo zahtev. Ukoliko se rešenje pozitivno reši onda se on prijavi nadležnim komunalnim kućama i dobiju priključak na infrastrukturu, ali mora da plati kao i svaki drugi građanin. U tih mesec dana ne znači da ćete odmah dobiti priključenje, to znači da se stiče pravo na struju, vodu, kanalizaciju, gas, grejanje. Možete da budete priključeni za mesec, dva ili šest meseci", rekao je Vesić.

Kako do struje, vode...

Ministarstvo građevinarstva je izdalo Uputstvo za građane za priključenje nelegalno izgrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu navedeno je da će mogućnost priključenja nelegalno izgrađenih objekata na struju, vodu, gas, grejanje ili kanalizaciju, imati samo vlasnik porodičnog stambenog objekta ili stana, koji je izgradnjom,odnosno kupovinom trajno rešavao svoje stambeno pitanje

U tom uputstvu objavljenom na sajtu MGSI (www.mgsi.gov.rs.), piše da je priključenje nelegalno izgrađenih objekata na struju, vodu, gas, grejanje ili kanalizaciju moguće samo za jedan objekat ili stan istog vlasnika koji se koristi za stanovanje.

Euronews

Jasmina Vasić, šefica Odseka za ozakonjenje objekata gradske opštine Zvezdara kaže da dokumentaciju za dobijanje priključka mogu da predaju vlasnici nelegalnih kuća i stanova u kojima žive.

"Ovom uredbom nije obuhvaćeno priključenje poslovnih objekata, vikendica i pomoćnih objekata", kaže ona.

Objašnjava da je procedura jednostavna. Prvo se predaje zahtev za ozakonjenje i očitanu ličnu kartu, zatim geodetski snimak kuće ili stana i validnu dokumentaciju da je vlasnik objekta.

"Postoji poseban šalter gde će moći građani da dođu i raspitaju se ukoliko im nešto nije jasno. Mi smo organizovali podnošenje zahteva i u okviru mesnih zajednica. Tamo će tehnički sekretari pomoći građanima za predaju dokumentacije", objasnila je ona.

Privremeno priključenje traje do konačnog utvrđivanja pravnog statusa objekta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis