Biznis vesti

Sutra počinje prijava za priključak na komunalnu infrastrukturu

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

17:28

Sutra počinje prijava za priključak na komunalnu infrastrukturu
Sutra počinje prijava za priključak na komunalnu infrastrukturu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prijavljivanje građana koji žive u nelegalno izgrađenim objektima za priključenje na komunalnu infrastrukturu počinje sutra i traje do 15. oktobra.

Zahtevi za privremeno priključenje na sve infrastrukturne mreže ili na pojedinačnu mrežu, podnose se službi za ozakonjenje opštine ili grada na čijoj se teritoriji nalazi objekat, a kako su potvrdili u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  (MGSI) sve je spremno za početak prijave i dat rok je sasvim dovoljan da građani ispune sve predviđene uslove.

U objavljenom Uputstvu za građane za priključenje nelegalno izgrađenih objekata na komunalnu infrastruktu navedeno je da će mogućnost priključenja nelegalno izgrađenih objekata na struju, vodu, gas, grejanje ili kanalizaciju, imati samo vlasnik porodičnog stambenog objekta ili stana, koji je izgradnjom,odnosno kupovinom trajno rešavao svoje stambeno pitanje.

U tom uputstvu objavljenom na sajtu MGSI (www.mgsi.gov.rs.), piše da je priključenje nelegalno izgrađenih objekata na struju, vodu, gas, grejanje ili kanalizaciju moguće samo za jedan objekat ili stan istog vlasnika koji se koristi za stanovanje.

Kako je navedeno u uputstvu, za vlasnike stanova zahtev za privremeno priključenje podnosi stambena zajednica ukoliko je formirana, a dostavljaju se i zahtevi vlasnika stanova, sa dokazima propisanim uredbom, za svaki pojedinačni stan.

Za zgrade zahtev obavezno treba da sadrži i zahtev za priključenje zajedničkih delova zgrade, kao što su liftovi, osvetljenje, podstanice ... na distributivni sistem električne energije.

Dokumenta koja su potrebna za podnošenje zahteva su očtana lična karta vlasnika i članova njegovog domaćinstva, geodetski snimak objekta, kao i jedan od dokaza među kojima su ugovori o kupovini ili izgradnji stana, odnosno porodične stambene zgrade, o kupovini objekta u izgradnji, o suinvestiranju prilikom izgradnje objekta, o zajedničkoj izgradnji ili Ugovor o poklonu.

Kao dokaz, kako piše u uputstvu može biti i Ugovor sa stambenom zajednicom o pretvaranju zajedničkih prostorija u stan ili o nadziđivanju, Pravnosnažno rešenje o nasleđivanju, Pravosnažna sudska presuda, Ugovor o dugoročnom stambenom kreditu za kupovinu nepokretnosti ili nepokretnosti u izgradnji, kao i druga isprava ili odluka nadležnog organa kojom se dokazuje pravo svojine na nepokretnosti.

Za objekte izgrađene bez građevinske dozvole dostavlja se dokaz da je pokrenut postupak ozakonjenja, overena izjava ili drugi dokaz da je objekat izgrađen i da se koristi za stanovanje u slučaju da nije pokrenut postupak ozakonjenja.

U uputstvu piše i da vlasnik koji je kupovinom stana trajno rešavao svoje stambeno pitanje, dostavlja Ugovor o kupovini objekta overen u formi propisanoj u vreme zaključenja ugovora i izjavu da on i članovi porodičnog domaćinstva nemaju drugi objekat za stanovanje, a ukoliko vlasnik nema prebivalište u objektu koji je predmet priključenja dostavlja i izjavu da će se odmah po privremenom priključenju, sa članovima porodičnog domaćinstva, useliti u objekat.

U uputstvu se posebno naglašava da sve izjave vlasnik dostavlja u formi propisanoj zakonom pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Navedeno je i da je nadležni organ dužan da u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva izda obaveštenje o ispunjenosti uslova za privremeno priključenje i da ako postoje uslovi za privremeno priključnje, nadležni organ o tome obaveštava privredno društvo, odnosno komunalno preduzeće, dok ako nadležni organ utvrdi da nisu ispunjeni pravni uslovi propisani ovom uredbom, o tome obaveštava vlasnika, odnosno stambenu zajednicu

Privredno društvo, komunalno preduzeće, dužno je da odmah po prijemu obaveštenja od opštine ili grada započne postupak utvrđivanja tehničkih uslova za privremeno priključenje, a ukoliko nisu ispunjeni tehnički uslovi obaveštava vlasnika objekta i opštinu ili grad.

U uputstvu se naglašava i da po utvrđivanju ispunjenosti tehničkih uslova, privredno društvo, odnosno komunalno preduzeće donosi akt o odobrenju za privremeno priključenje, određuje naknadu za priključak, vrši izgradnju priključka i priključuje objekat na distributivnu mrežu.
Ističe se i da privremeno priključenje traje do konačnog utvrđivanja pravnog statusa objekta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis