Nekretnine

U Beogradu oko 50.000 objekata bez priključka za struju i vodu

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

10:57

U Beogradu oko 50.000 objekata bez priključka za struju i vodu
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić apelovao je danas na opštine da se dobro organizuju za proces prijave građana za uvođenje priključaka za struju, vodu, kanalizaciju i grejenje, jer su rokovi za postupanje države kratki, s obzirom da je cilj da se što više ljudi koji žive u nelegalnim objektima priključi na komunalnu infrastrukturu.

"Očekujem bar oko 50.000 prijava, jer je otprilike toliko objekata samo u Beogradu bez priključka za struju i vodu. Svi koji se prijave, sada će biti priključeni legalno, i legalno će plaćati račune za struju, vodu, gas, grejanje…”, rekao je ministar Vesić.

On je gostujući na RTS pozvao opštine da se dobro organizuju, da obezbede posebne šaltere na kojima će se predavati zahtevi i angažuju veći broj ljudi, kako bi se potvrde izdavale brže, čak i da obezbede pravnu pomoć i ukoliko je potrebno izađu na teren, da pomognu građanima da popune formulare i pribave dokaze.

On je kazao da će od 1. septembra biti pokrenuta medijska kampanja kako bi građani bili precizno obavešteni o proceduri prijave za priključenje.

"Tu smo da pomognemo građanima. Ovo je prilika da ostvare svoja prava, koja im garantuju i Ustav i Evropski sud za ljudska prava, jer svako ima pravo na struju i vodu i to ne sme da zavisi od statusa objekta u kome  živi", naglasio je Vesić.

On je podsetio da za priključak za struju, vodu, kanalizaciju, gas i grejanje mogu da se prijave svi građani koji sa porodicom žive u nelegalnim objektima, u roku od 30 dana, od 15. septembra do 15. oktobra.

profimedia

 

Proces prijave će trajati samo tih 30 dana i neće biti produženja roka, napomenuo je Vesić.

Građani zahev predaju opštinama, uz dokaz da žive u stanovima za koje traže priključke.
"Građani popunjavaju formular, dostavljaju kupoprodajni ugovor, ili ugovor o poklonu, a ukoliko to nemaju, onda predaju izjavu overenu kod notara, kojom pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću garantuju da u tom nelegalnom objektu žive sa porodicom", pojasnio je Vesić.

Naveo je da opštine imaju rok od 15 dana da izdaju dozvolu da je priključenje moguće, a ukoliko odbiju zahtev, građani imaju pravo žalbe ministarstvu u roku od osam dana, koje zatim za pet dana mora da reši slučaj.

"Rokovi za postupanje države po zahtevima su kratki, kako bismo svima koji žele, omogućili da se priključe”, rekao je Vesić.

Ukazao je da se zahtevi predaju isključivo u opštinama, a ne direktno u preduzećima, koja prilikom priključenja na svoju mrežu nemaju pravo da traže bilo kakve dokaze, osim da provere tehničke uslove i uvedu priključke na osnovu potvrde opštine.

"To ne znači da će se svi priključiti u roku od 30 dana, to je rok za prijavu, a samo priključenje zavisi od kapaciteta preduzeća, sa kojim će građani sklopiti ugovor, i priključak platiti po važećim cenovnicima samih preduzeća", rekao je Vesić.

Takođe, naglasio je da mogućnost priključenja na komunalnu infrastrukturu važi samo za stambene, a ne za poslovne objekte, niti za investitore. Dodao je i da, ukoliko jedna cela zgrada treba da se priključi na bilo koju komunalnu mrežu, zahtev podnosi stambena zajednica, a ukoliko ona ne postoji, stanari mogu pojedinačno da podnose zahteve za svoje stanove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis