Biznis vesti

Lučić: Glavna borba uspešno završena, siguran sam u pobedu i u drugom poluvremenu

Komentari

Autor: RTS

23/09/2023

-

09:41

Lučić: Glavna borba uspešno završena, siguran sam u pobedu i u drugom poluvremenu
Lučić: Glavna borba uspešno završena, siguran sam u pobedu i u drugom poluvremenu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da će usvajanje žalbe Telekoma Srbija na rešenje o zabrani rada njegove ćerke firme MTS d.o.o na Kosovu i Metohiji (KiM) ovoj kompaniji omogućiti da nastavi da nesmetano radi na KiM, ali da je sada za očekivati da će Priština osporavati akvizicije kablovskih operatera koje su rađene i sprečavati širenje kompanije.

"U jučerašnjem rešenju ohrabruje uputstvo da mora da se poštuje Briselski sporazum i deluje mi da smo ovaj najteži deo rešili, a to je da naša firma tamo postoji i deluje mi da će i prištinska administracija poštovati Briselski sporazum i da se više neće desiti ovakav potez da se naša kompanija potpuno izbriše", rekao je on na RTS-u.

Dodao je da deluje da su ovaj krug i ova borba završeni, ali da iz rešenja i iz toga što prištinska Komisija za zaštitu konkurencije ispituje kablovske operatere, izgleda da će sada fokus biti da se ospore akvizicije kablovskih operatera, ali to će, kako je rekao, biti lakša borba sada kada je ona glavna uspešno završena.

Napominje da ono što je sigurno je da kompanija nastavlja nesmetano sa radom.

"Zahvaljujući Briselskom sporazumu i svim našim aktivnostima da objasnimo kakav bi bio efekat kršenja Briselskog sporazuma i gašenja naše kompanije, da bi 30.000 ljudi ostalo bez komunikacije, je nekako završen", naglašava Lučić.

Ističe da se borba sada seli na to da se dozvoli dalje širenje kompanije.

"Mi osim akvizicije kablovskih operatera, pokrenuli smo jednu tačku koja je pisala u Briselskom sporazumu, a nikad nije urađena – to je tender za treću licencu, mobilnu. Mi smo dobili privremenu licencu i privremeni broj baznih stanica imamo u srpskom delu“, objasnio je Lučić.

Šta bi treća licenca donela

Govoreći o tome šta bi donela ta treća licenca, Lučić objašnjava da je to svakako nesmetan rad "MTS doo" na teritoriji čitavog Kosova i Metohije, ali i poboljšanje kvaliteta usluga.

"Naravno, prištinska administracija poslednjih deset godina to nije uradila, zato što je potpuno jasno da bi na tom tenderu mi pobedili. Zato tamo postoje samo dva mobilna operatera. Tako da, probaćemo da rešimo i taj problem“, rekao je Lučić.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Ukazuje da se u rešavanje problema uključila i međunarodna zajednica i da je zahvaljujući njenom razumevanju i rešeno.

"Otišao sam lično u Prištinu da svim ambasadorima bitnim na licu mesta objasnim kakve bi bile posledice, jer su to ipak ambasadori koji su imali komunikaciju sa prištinskom administracijom. Moram da kažem, zahvaljujući tom razumevanju, zahvaljujući očigledno pritisku, koji su pre svega američka ambasada i EU ambasador uradili na prištinsku administraciju, mi smo uspeli da rešimo problem", kaže Lučić.

Navodi da je održano jedno ročište u slučaju u kojem prištinska Komisija za zaštitu konkurencije isputuje akvizicije kablovaca. Napominje da ona optužuje kompaniju MTS doo da je nezakonito kupila četiri kablovska operatera, tj. da nisu prijavili.

“Paradoks je veliki zato što po starom zakonu je bilo jasno da ako kupujete firmu koja ima manji prihod od tri miliona evra godišnje da ne morate da prijavite. Zanimljivo je da su oni izmenili zakon zbog nas. Oni su izbrisali te tačke, ali oni tumače i taj zakon da smo ipak trebali da prijavimo, da to nije dobar prevod albansko-srpski-engleski i nekako probaju da nekako nategnu da smo mi prekršili zakon“, navodi Lučić.

Dug proces

Objasnio je da je tu reč o novčanoj kazni, kao i da je nemerljivo sa ovim problemom koji je sada rešen.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Mislim da ćemo uspešno rešiti, jer mi nismo krili te akvizicije, mi smo radili te akvizicije, mi smo se upisali u njihov biznis registar kao vlasnici i poštovali smo taj zakon. I pravo da kažem, dosta je jak advokatski tim iz Brisela i čak smo na toj javnoj sednici rekli da oni pre svega, ako imaju neku dilemu, treba da se obrate Briselu i Evropskoj komisiji za mišljenje i da smo mi sigurni da će Evropska komisija i u ovom slučaju stati na našu stranu", poručio je Lučić.

Ukazao je da je to dug proces koji može da potraje i godinu, godinu i po dana.

"Očekujem da ćemo i brže završiti to, uspešno. A to će nam dati odskočnu dasku da se dalje širimo, jer mi imamo jednog malog kablovskog operatera u Gračanici kojeg hoćemo da kupimo, ali je nekako stavljen na stendbaj dok se ovo ne reši. Potpuno sam siguran da ćemo i u ovom drugom poluvremenu pobediti i da ćemo rešiti problem naše ekspanzije na toj teritoriji“, zaključio je Lučić.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

 

Komentari (0)

Biznis