Biznis vesti

Atanacković: Gorivo bi od 1. oktobra moglo da poskupi do 6 dinara po litru

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

14:52

Atanacković: Gorivo bi od 1. oktobra moglo da poskupi do 6 dinara po litru
Tanjug/AP/David Zalubowski - Copyright Tanjug/AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković ocenio je danas da bi u Srbiji od 1. oktobra, od kada važe nove više cene akciza na evrodizel i benzin, gorivo moglo da poskupi za nešto manje od šest dinara po litru.

"Pod uslovom da cena goriva ostane ova koja je danas, sa odlukom Vlade Srbije da se akcize od 1. oktobra povećaju, cena goriva na pumpama u Srbiji bi mogla da bude veća, za nešto manje od šest dinara, jer na tu akcizu dodajte porez na dodatu vrednost (PDV) od 20 odsto. Tako da bi dizel koji je sada 211 dinara trebalo da košta između 216 i 217 dinara po litri", kazao je on za Tanjug.

Atanacković nije mogao precizno da kaže kako će se cene goriva kretati u narednom periodu, ali je naglasio da je izvesno da će cena dizela biti veća, kao i benzina, ali njega nešto manje.

"U celoj Evropi je trend povećanja cene dizela jer ga nema. Rafinerije u Evropi nisu dovoljne da bi napravile dovoljno dizela. Mi imamo rafineriju koja to činjenično može, ali će se ona verovatno ponašati tržišno i da nešto što može da proda skuplje tako će ga i prodati", ocenio je on.

Atanacković je objasnio i da je ovo povećanje akciza na evrodizel i benzin od oktobra redovno povećanje koje je trebalo da se desi još početkom godine, podsetivši i da se akcize nisu povećavale prethodne dve godine.

"Mi smo imali period od bar dve, ali i više godina da akcize nisu primenjivane u punom iznosu, pa pretpostavljam da će i sada država odustati od ovolikog povećanja akciza, odnosno da će ih povećati, a onda novom uredbom smanjiti na neki period", kazao je Atanacković.

On je naglasio da i po zakonu Vlada Srbije ima mogućnost da akcizu privremeno smanji do 20 odsto od njenog iznosa. 

Atanacković je podsetio i da su akcize na gorivo do marta ove godine u Srbiji bile umanjene i tek od tog meseca su one u punom iznosu kako je predviđeno.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis