Biznis vesti

Za 11 meseci majkama isplaćeno 395 miliona dinara subvencija za kupovinu prve nekretnine

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

10:32

Za 11 meseci majkama isplaćeno 395 miliona dinara subvencija za kupovinu prve nekretnine
Za 11 meseci majkama isplaćeno 395 miliona dinara subvencija za kupovinu prve nekretnine - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da je država u proteklih 11 meseci isplatila 395 miliona dinara majkama u vidu subvencija za kupovnu prve nekretnine.

Govoreći za TV Prva, ministar Selaković je podsetio da je po Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uvedena mogućnost subvencionisanja kupovine prve kuće ili stana za one roditelje koji nemaju svoj krov nad glavom.

"U skladu sa tim zakonom, kada majka dobije dete, a nema svoj stan ili kuću i njen suprug nema stan ili kuću, ona ostvaruje pravo na subvenciju od države u iznosu od 20 odsto vrednosti nekretnine koju kupuje. Tih 20 odsto ne može da pređe iznos od 20 hiljada evra", rekao je Selaković za TV Prva.

Dodao je da su, od kako je došao na čelo pomenutog ministarstva, primljena 602 nova predmeta od kojih je 415 rešeno pozitivno, što znači da je 415 roditelja sa decom dobilo pomoć od države za kupovinu svoje prve nekretnine i ta pomoć iznosi 395 miliona dinara.

"Pravo na subvenciju za kupovinu stana ima majka koja u roku od godinu dana od rođenja deteta podnese zahtev za pomoć", rekao je Selaković i dodao da je u budžetu za ovu godinu predviđeno preko 83 milijarde dinara za finansijsku pomoć porodicama sa decom.

Ministar je, takođe, predstavio Boračku spomenicu, kao i Boračku legitimaciju koje je radio Zavod za izradu novčanica u Topčideru.

"Sutra idemo u Medveđu sa namerom da počnemo sa velikim dodelama boračkih spomenica i ovo neće biti prva dodela", najavio je Selaković i podsetio da je zajedno sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem uručio prve boračke spomenice majci nastradalih mladića Nadi Milić, čiji su sinovi poginuli tokom NATO agresije u aprilu 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Dodao je da bi sutra u Medveđi trebalo da 82 žitelja Medveđe koji su ratni vojni invalidi, lica sa utvrđenim statusom borca i dve porodice palih boraca da prime Boračku spomenicu.

"Želimo i da obznanimo nešto na čemu smo dugo radili i na čemu ćemo nastaviti da radimo, a to je da nosioci boračke legitimacije ovu karticu mogu od sutrašnjeg dana da koriste kao karticu pogodnosti u vidu popusta, beskamatnih kredita, čak i podele vaučera", rekao je Selaković i dodao da će se ponuda pogodnosti u narednom periodu dodatno proširiti.

Govoreći o Registru socijalnih karata, Selaković kaže da je to jedna novina kojom Srbija može da se pohvali i koja zaista u regionu nigde ne postoji.

"Reč je o registru koji objedinjuje baze podatke više državnih organa, iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, MUP-a, Republičkog geodetskog zavoda... a to se odnosi samo na one građane koji su se obratili centru za socijalni rad ili lokalnim samoupravama za utvrđivanje nekog svog prava iz oblasti socijalne zaštite, boračkih prava, dečije porodične zaštite", rekao je Selaković.

On je dodao da se u bazi podataka nalazi više od 1,2 miliona građana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis