Biznis vesti

Transparentnost Srbija o leks specijalisu za EXPO: "Zakon o javnim nabavkama služi za nabavku kreda i spajalica"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2023

-

19:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije uputila je Skupštini na usvajanje leks specijalis za realizaciju specijalizovane EXPO izložbe 2027 i Nacionalnog stadiona. Ovaj poseban zakon predviđa da se radovi za izgradnju ovih projekata izvode bez primene Zakona o javnim nabavkama, projekta vrednog oko milijardu evra. Iz vlade ovaj zakonski predlog obrazlažu time da je projekat EXPO od velikog značaja za privredni razvoj. Iz Transparentnosti Srbija, međutim, upozoravaju na ogromne rizike zbog diskrecione moći da se o trošenju novca odlučuje bez kriterijuma i transparentnosti. 

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže za Euronews Srbija da je jedini garant da neće doći do zloupotreba, izjava ministra finansija Siniše Malog da će privredno društvo morati da donese interni akt kojim će biti propisana procedura za sprovođenje javnih nabavki. 

On dodaje da interni akt ne može da zameni Zakon.

"Za neprimenjivanje Zakona o javnim nabavkama ne dobijamo nikakvo obrazloženje. A ovde nije samo reč o milijardi evra iz budžeta za narednu godinu. Sećamo se da je predsednik Srbije govorio o 12 milijardi evra ulaganja, a ovaj zakon upravo kaže da se odnosi na druge prostorne celine van obuhvata prostornog plana, obnovu fasada čak u nekim urbanističkim zonama, to se može odnositi na izgradnju najavljenih hotela. Znači imaćemo možda ne milijardu, nego desetak milijardi evra koje će se trošiti direktnim pogodbama bez primene zakona o javnim nabavkama. A iz obrazloženja imamo član koji kaže privredno društvo koje sprovodi sve ovo neće primenjivati zakon o javnim nabavkama, a u obrazloženju piše, u članu 14, da privredno društvo koje sprovodi, neće primenjivati zakon. Zaista jedno neverovatno obrazloženje", kaže Minić. 

Leks specijalisti prolaze, problemi ostaju

Minić navodi da je prvo pitanje zašto nam je ponovo potreban leks specijalis. 

On kaže da se u obrazloženju predloženog leks specijalista pominje da je u realizaciji nekih prethodnih projekata uočeno da postoje problemi zbog toga što se sporo izvode parcelacija, preparcelacija, procedure u katastru i eksproprijacija. 

"Umesto da se to rešava tamo gde je problem nastao, u lošim propisima, lošoj primeni u institucijama koje to treba da primenjuju, mi dobijamo jedan leks specijalis koji će važiti samo za ovaj projekat, a ovi problemi će ostati i dalje da muče građane i sve ostale koji se bave drugim projektima", rekao je Minić.

On je naveo da je predloženi leks specijalis praktično na istom tragu na kojem je bio zakon o linskim projektima koji je ukinut pre pet meseci. 

"Transparentnost Srbija je pozdravila tu odluku, iz Brisela je pozivano da se taj zakon poništi zato što je praktično činio isto što i ovaj čini, ostavljao je punu diskrecioni moć da se odlučuje bez bilo kakvih kriterijuma bez pune transparentnosti i konkurenciji o trošenju našeg novca", naglasio je Minić. 

Kakva su iskustva? 

Minić kaže da je leks specijalis za projekta "Beograd na vodi" doneo puno netransparentnosti i odsustvo konkurencije. 

Taj leks specijalis, navodi Minić, propisao je da se neće plaćati naknada za građevinsko zemljište iako se pre početka izgradnje Beograda na vodi moglo čuti da će za početak Srbija odnosno Beograd prihodovati stotine miliona evra od građevinske naknade. 

"Izračunali smo, tih oko 300 miliona evra, međutim, ne prihoduju se jer je taj zakon propisao da se umesto da se plati naknada, mogu izgraditi objekti javne namene. Niti smo videli koji bi objekti javne namene trebalo da se izgrade i u kom roku, niti smo mi za ovih pet godina, a Transparentnost Srbija je slala niz zahteva, dobili bilo kakav odgovor na temu šta je od sada izgrađeno, šta treba da se izgradi. Znači ponavlja se ta situacija. Mi imamo zakon o javnim nabavkama koji služi da škole nabavljaju kredu, a javne ustanove spajalice, a stotine evo i milijarde evra se troše bez njegove primene", rekao je Minić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis