Biznis vesti

Đedović Handanović sa japanskom agencijom o izgradnji RHE "Bistrica"

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

19:04

Đedović Handanović sa japanskom agencijom o izgradnji RHE "Bistrica"
Đedović Handanović sa japanskom agencijom o izgradnji RHE "Bistrica" - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), koju je predvodila direktorka za Evropu Eri Nakamura, o saradnji na novim projektima u oblasti energetike, pre svega izgradnji reverzibilne hidroelektrane (RHE) „Bistrica“.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, poseta JICA Beogradu rezultat je intenziviranja rada ove agencije na sagledavanju projekta RHE „Bistrica“, koje je usledilo nakon posete ministarke  rudarstva i energetike Japanu i razgovora sa rukovodstvom JICA o saradnji na ovom projektu.

Đedović Handanović je istakla da je Vlada Srbije prepoznala izgradnju RHE „Bistrica“ kao jedan od prioriteta u čitavom energetskom sektoru, koji je ključan za ostvarivanje strateških ciljeva koji se tiču tranzicije ka čistim izvorima energije.

„Izgradnja reverzibilne hidroelektrane je ključna za povećanje naših kapaciteta za skladištenje energije, čime se omogućava lakša integracija velikih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i očuvanje stabilnosti snabdevanja", navela je ona. 

Dodala je da će do kraja godine biti završena studija opravdanosti za "Bistricu", kojom će se utvrditi troškovi projekta.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

Prema njenim rečima, to će omogućiti dalje korake u realizaciji projekta, a cilj je da se postigne što veća efikasnosti, kako u pripremi tehničke dokumentacije, tako i u obezbeđivanju finansiranja.

Ministarka je istakla i da je započet rad na izradi studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koja predstavlja važan aspekt za dalji razvoj projekta.

  Osim o ovom projektu, razgovaralo se i o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani „Nikola Tesla A“, na kome su nastavljeni radovi pošto je u septembru postignut dogovor o završetku projekta. 

Radovi su sada u završnoj fazi, a reč je o projektu koji će značajno doprineti smanjenju emisija sumpor-dioksida i praškastih materija u jednoj od najvećih termoelektrana u Srbiji.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis