Biznis vesti

Dvocifrena inflacija i novi talas poskupljenja: Koliko najavljena povećanja primanja mogu da nadomeste rast cena?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nikola Bojčević

21/10/2023

-

10:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rast cena osnovnih životnih potrepština, energije i komunalnih usluga u protekle dve godine ozbilјno su uticali na standard stanovništva. Iako se inflacija po zvaničnim podacima primirila u julu i avgustu jesen će, kako se očekuje, doneti nove talase poskuplјenja. Stručnjaci kažu da su i anti-inflatorne mere Vlade pokazatelji da se građani Srbije nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji.

Novi udar inflacije uslediće delom zbog rasta cena nafte i gasa na svetskom tržištu, ali delom predstavlja i posledicu ekonomskih poteza srpske vlade, objašnjavaju stručnjaci. 

U novembru će struja poskupeti 8 odsto, gas za 10 odsto, a oktobarsko povećanje akciza za 8 odsto za naftne derivate, kafu, cigarete i alkohol moglo bi da dovede do poskupljenja u narednom periodu. 

Vlada je pokušala da delimično ublaži tešku situaciju tako što su u rebalansu budžeta povećani transferi i pomoć stanovništvu, međutim stručnjaci ističu da to nije održivo.

"Činjenica je da mi to sve sami plaćamo iz budžeta, da se to ništa ne poklanja, jer vidite sa jedne strane Vlada vam da taj novac, kao 100 evra, mlađima od 18, a onda svim građanima podigne akcize. I onda iz toga plati tih 100 evra, a vi te akcize ćete nastaviti da plaćate i ove godine i sledeće godine i zanavek ćete ih plaćati, a jednom ste dobili tih 100 evra i to samo deo stanovništa. Tako da kad se to malo gleda, onda vidite u stvari da ste u nekom efektu zapravo na gubitku, a ne na dobitku", kaže za Euronews Srbija urednik ekonomske rubrike u listu "Danas" Aleksandar Milošević. 

Dvocifrena inflacija i kupovna moć

Profestor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Aleksa Dokić ističe da je u trenucima visokih inflatornih kretanja, prirodno da i plate građana budu veće, u suprotnom bi se stanovništvo suočilo sa, kako kaže, drastičnim padom realne kupovne moći. 

On, međutim, navodi, da je situacija takva da se stanovništvo i dalje suočava sa padom kupovne moći. 

"Sa jedne strane imate dvocifrenu stopu inflacije, sa druge strane imate prvo jedan "lag", jedan zastoj u trenutku reagovanja u smislu podizanja naših plata u odnosu na nastajanje same inflacije. Znači već je tu došlo do drastičnog pada kupovne moći. Pitanje je u kojoj meri će sva i najavljena povećanja i realna povećanja koja se dešavaju kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, zapravo moći da nadomeste rast cena u maloprodaji", rekao je Dokić. 

On kaže da su sve to faktori koje treba uzeti u obzir, a da nije siguran da li bi oni u globalu na samom kraju bili pozitivni.

Godišnja stopa inflacije u Srbiji u septembru je iznosila 10,2 odsto, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio da će do kraja godine biti jednocifrena, preciznije 8 odsto.            
                

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis