Biznis vesti

Mali: Budžetom za narednu godinu čuvamo životni standard građana

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

14:36

Mali: Budžetom za narednu godinu čuvamo životni standard građana
Mali: Budžetom za narednu godinu čuvamo životni standard građana - Copyright Euronews/Dušan Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da predloženim budžetom za 2024. godinu Vlada Srbije želi da sačuva životni standard građana i da je projektovan tako da prihodi budu veći od inflacije.

Mali je na javnom slušanju u Skupštini Srbije o Predlogu zakona o budžetu za 2024. i Predloga zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2022. rekao da je ovo četvrta godina da se u isto vreme u republičkom parlamentu nalaze završni i budžet za narednu godinu, koji je, kako je naglasio, razvojni i nastavak politike koju vodi Vlada Srbije.

"Budžet za narednu godinu je nastavak politike povećanja plata i penzija, izgradnje i zaštite životnog standarda građana", kazao je Mali.

On je naveo da je predloženi budžet za 2024. razvojni i da predviđa visoka ulaganja u kapitalne investicije. Prema njegovim rečima, 6,8 odsto BDP-a u narednoj godini biće usmereno ka kapitalnim investicijama.

On je naveo i da se predlogom budžeta za 2024. godinu planira deficit od 2,2 odsto, dok je za ovu bio planiran deficit od 3,3 odsto, ali da će iznositi 2,8 odsto.

"Ovaj iznos deficita omogućava podizanje plata i penzija, drži i javni dug pod kontrolom i on će iznositi 51,7 odsto naredne godine" , rekao je Mali.

On je naveo i da će Srbija ove godine, uprkos krizi imati 68-69 milijardi evra BDP-a u apsolutnom iznosu, dok je projekcija za sledeću godinu 74 do 75 milijardi evra. Potpredsednik Vlade je kazao i da će u narednoj godini biti povećane plate za 10 odsto celokupnom javnom sektoru, kao i penzije za 14,8 odsto, a minimalnu zaradu za 17,8 odsto.

Euronews/Dušan Ilić

 

"I budžet za narednu godinu predstavlja upravo nastavak politika koju sprovodimo i ove, a koju smo sprovodili i u nekoliko prethodnih godina. Budžet je uravnotežen, budžet je razvojni, budžet je orijentisan ka tome da dalje podižemo životni standard građana Srbije i takođe da ostavimo dovoljno rezervi ako treba da se reaguje na potencijalne krizne situacije", istakao je Mali.

Podsetio je da je procenjena stopa rasta u budžetu za narednu godinu 3,5 odsto i naglasio da srpska ekonomija, za razliku od mnogo većih ekonomija, i dalje raste.

"Naša stopa rasta prvog kvartala bila je 0,9 odsto, drugog kvartala 1,7 odsto, treći kvartal biće takođe pozitivna stopa rasta i mi očekujemo da će ove godine naša ekonomija rasti između dva i 2,5 odsto, dakle, negde ćemo doći, kao smo i obećali, na oko 68 milijardi evra BDP-a. Pre samo deset godina srpski BDP, koji je bio 33,4 milijarde, dakle, više nego duplo se povećao samo za deset godina, uprkos i fiskalnoj konsolidaciji i svim krizama", naveo je ministar.

Kaže da je predviđeni deficit za 2023. godinu bio 3,3 odsto, da je rebalansom smanjen na 2,8 odsto, dok će naredne godine biti 2,2 odsto. Naveo je da će po projekciji budžeta za narednu godinu, udeo javnog duga u BDP-u biti 51,7 odsto.

"Dakle, opet niži nego što projektujemo udeo do kraja ove godine. To su veoma važne stvari, jer uprkos svim investicijama, uprkos svim izdvajanjima i za građane Srbije, uprkos svim neophodnim stvarima koje smo uspeli da uradimo ove godine i prethodnih godina, makroekonomsku stabilnost smo sad čuvali, sa tim se nikada nećemo igrati i to se upravo oslikava i u budžetu za narednu godinu", rekao je Mali.

Podsetio je da je su već povećane plate u januaru ove godine svim zaposlenima u javnoj upravi za 12,5 odsto.

"Onda smo prosvetarima, medicinskim sestrama, tehničarima, negovateljicama, ustanovama socijalne zaštite od septembra povećali plate za 5,5 odsto i sa ovim povećanjem koje je u budžetu od 10 odsto, ukupno povećanje zarada biće 30,6 odsto zarada za ove kategorije u javnom sektoru, dakle, daleko iznad nivoa inflacije", naveo je Mali.

Euronews/Dušan Ilić

 

Ministar je istakao da ćemo već do decembra naredne godine imati prosečnu zaradu u Srbiji od čak 955 evra.

"Dakle, 840 u decembru ove godine, 955 evra u decembru naredne godine. Poređenja radi, 331 evro je bila prosečna plata 2012. godine. Dakle, na dobrom smo putu da ispunimo obećanje koje smo dali, a to je da će do kraja 2025. godine prosečna zarada u Srbiji biti 1.000 evra. Po ovom trendu biće i više od toga. Tako da je sa te strane obećanje koje je predsednik dao, to obećanje biće ispunjeno. Što se tiče penzija, sledi novo povećanje penzija, dakle, od 1. januara, to je sastavni deo budžeta, 14,8 odsto na osnovu švajcarske formule plus, dakle, uz vanrednu indeksaciju penzije od 5,5 odsto, koja je krenula sada od 1. oktobra ove godine, uz povećanje koje smo imali i od januara ove godine 12,1 odsto, ako pogledate prošlu i ovu godinu, ukupno povećanje penzija u Srbiji je 56,1 odsto", rekao je Mali.

Kaže da će prvi put minimalna zarada preći 400 evra, tačnije 47.154 dinara.

"Ogromna i veoma važna vest za sve zaposlene u našoj zemlji. Iz razloga što je minimalna zarada jedan od najvažnijih faktora koji utiče na povećanje prosečne zarade u našoj zemlji. Opet poređenja radi, pre nekih 12 godina prosečna zarada u Srbiji bila je 15.700 dinara. Evo već od 1. januara naredne godine biće preko 47.000 dinara", rekao je Mali.

Dodaje da je budžetom predviđeno 600 milijardi dinara samo za kapitalne investicije, što je oko 6,8 odsto BDP. Podsetio je da su u budžetu za narednu godinu predviđeni projekti kao što su izgradnja obilaznice oko Jagodine, Nacionalnog stadiona, beogradskog metroa, tunela u centru Beograda i brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, tzv. Fuškogorski koridor.

Onda deonica Preljina-Požega koja treba da se završi na leto naredne godine i drugi projekti.

"Dva su veoma važna nova projekta takođe u budžetu za narednu godinu, to je tzv. Somborski put, dakle projekat izgradnje brze saobraćajnice od Bačkog Brega pa sve do Kikinde, i s druge strane autoput Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, dakle očekujem da će u narednih nekoliko meseci krenuti radovi i na ova veoma dva važna infrastrukturna projekta", rekao je Mali.

Komentari (0)

Biznis