Biznis vesti

Euronews centar: Da li najava fabrike za reciklažu automobilskih baterija opet pokreće temu rudarenja litijuma u Srbiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2023

-

21:33

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srbija bi mogla da postane zemlja u kojoj se proizvode i recikliraju automobilske baterije. Reč je o investiciji slovačkog Inobata u Srbiji trebalo bi da bude vredna 2,3 milijarde evra. Srbija bi zauzvrat trebalo da im obezbedi 418 miliona evra subvencija. Jedan od investirora u InoBatu, pojavljuje se kompanija Rio Tinto koja je stopirala svoj projekat nakon odluke Vlade Srbije 2022. da se obustavi istraživanje jadarita.

Tako se postavlja pitanje da li najava da se u Srbiji pokreće fabrika za proizvodnju i reciklažu auto-baterija, ponovo stavlja na dnevni red temu rudarenja litijuma.

O potencijalnom rudarenju litijuma u Srbiji za Euronews Centar govorili su profesor Mašinskog fakulteta Aleksandar Jovović i Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Euronews Srbija

 

Oni su se saglasili da je odluka o zaustavljanju istraživanja jadarita bila politička, ali su izneli različita viđenja o tom projektu.

Povodom zamerki na taj zaustavljeni projekat istraživanja jadarita zbog štetnog uticaja na životnu sredinu, Jovović je naveo da svaki projekat ima uticaj na životnu sredinu ali da tvrdi da taj uticaj može da se kontroliše.

S druge strane, Đorđević kaže da bi tehnološki postupak tog projekta za koji smatra da je štetan, bio razarajući po životnu sredinu.

Emisiju Euronews centar možete pogledati na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis