Društvo

Aktivisti iz "Kreni promeni" organizovali performans ispred ambasade SAD, Hil izašao pred njih i govorio im o litijumu

Komentari

Autor: Fonet

03/03/2023

-

14:28

Aktivisti iz "Kreni promeni" organizovali performans ispred ambasade SAD, Hil izašao pred njih i govorio im o litijumu
Aktivisti iz "Kreni promeni" organizovali performans ispred ambasade SAD, Hil izašao pred njih i govorio im o litijumu - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil izjavio je, pojavljujući se na preformansu inicijative "Kreni promeni" ispred Ambasade SAD, da pravac kojim se zemlja kreće zavisi samo od odluke njenih građana.

Aktivisti inicijative "Kreni promeni" organizovali su performans ispred američke ambasade u Beogradu zbog Hilove izjave da Rio Tinto nije samo običan rudarski projekat, jer će imati veze sa modernom ekonomijom, i da se SAD trude da podrže Rio Tinto, koji je delom, iako ne u potpunosti, američka kompanija.

Aktivista Savo Manojlović je rekao je da su građani podneli narodnu inicijativu parlamentu da se zabrani eksploatacija litijuma, kao i da su organizovani brojni protesti protiv Rio Tinta.

Hil je naveo da je tokom posete Kragujevcu dao izjavu portalu, dodajući da nema medija kojem neće dati izjavu ili pitanja na koje neće odgovoriti, jer je to način jačanja slobode i nezavisnosti medija.

"Uvek sam iskren i biću pošten i sa vama, kako će se Srbija razvijati i u kom pravcu će ići zavisi samo od Srbije i ništa što bilo koji diplomata kaže to ne može da promeni", smatra Hil.

Kako je dodao, ako ga pitaju za mišljenje, smatra da je Srbiji potrebno više zelene energije i da je pitanje litijuma u vezi sa električnim vozilima.

"Možda se ne slažemo o ovom pitanju u mnogim stvarima", naveo je ambasador SAD i naglasio da on pokušava da dopre do srpskog naroda da prenese svoje mišljenje kakva je politika SAD prema Srbiji, ali i da razume srpsku politiku. 

Komentari (0)

Srbija